Промяната бе записана в заключителните разпоредби на НК, като с нея се изменя член в Наказателно-процесуалния кодекс.

Така няма да може да се сключва споразумение при трудови злополуки, смърт на пътя и дори при неумишлено причиняване на смърт.
Не събра необходимият кворум предложението на парламентарната правна комисия да се допуска споразумение само след съгласието на пострадалите.

Вносителят на промените Анастас Анастасов от ГЕРБ настоя да бъде приет неговият текст, като посочи, че съгласието на пострадалия е допустимо само в леки случаи, но не и при причинена смърт. Любен Корнезов от левицата дори предложи изобщо споразумението да отпадне от НК и посочи, че възможността да се сключва споразумение може да доведе до изнудване. Искането му обаче не беше подкрепено.

Депутатите записаха, че когато шофьор причини смърт по непредпазливост, нарушавайки правилата за движение и става дума за особено тежки случаи, наказанието ще е лишаване от свобода от 3 до 10 години. Към по-тежко квалифицираните случаи се прибавят и управляване на превозно средство без нужната правоспособност, както и пътно-транспортно произшествие, причинено на пешеходна пътека.

При тежка или средна телесна повреда в такъв случай лишаване от свобода ще е от една до пет години, а в особено тежки случаи - от 2 до 8 години.