Измамникът се представял за началник на Районно управление на МВР и казвал, че му е необходим преводач за задържан чужденец. Молел да бъдат изпратени пари около 200-300 евро по Уестърн Юнион, тъй като задържаният нямал средства.

Обещавал после парите да бъдат възстановени в районното управление. Възможно е да се поиска и закупуване на ваучери за зареждане на СИМ-карти за предплатена мобилна услуга, чиито кодове се диктуват по телефона.

Телефонните номера на учителите измамникът научавал обикновено от директорите на съответните училища, с които се е свързал преди това.

Две жени от Русе, едната от която е учителка, бяха измамени неотдавна по тази схема, дали общо 5270 лева.
Директорката на училището, в което работи учителката, й се обадила по молба на полицията, за да окаже съдействие за превод от английски. Дала й телефонен номер, на който да позвъни. Тя се обадила малко след 10.00 часа, като на повикването й отговорил мъж, който се представил за "инспектор Димитров". Той й казал, че ще трябва да извърши превод от английски на задържано лице.

Последвали няколко повиквания от "инспектора", при които той я накарал да купи ваучер за мобилен оператор на стойност 10 лева, кутия цигари, както и да преведе сумата от 250 лева на човек в Сърбия, които щели да й бъдат възстановени в полицията.

Жената изпратила парите по една от международните мрежи за парични преводи, продиктувала кода на "инспектора" и тръгнала към сградата на областната дирекция на МВР. Там обаче той не я посрещнал, както се разбрали предварително, нито отговорил на позвъняванията й. Тогава тя разбрала, че е измамена.

Преди месец от МВР за пореден път предупредиха хората да не се поддават на провокации за предоставяне на пари във връзка с полицейски действия, тъй като  служителите на реда не търсят съдействие от граждани по този начин. Всяко длъжностно лице носи отличителни служебни знаци, по които може да бъде разпознато, и разговор по телефона не може да бъде причина за предоставяне на средства на непознат.