Това стана ясно на специална пресконференция на вътрешния зам.-министър Димитър Георгиев, след като вчера медиите публикуваха данни от отчета на МВР, от които става ясно, че от началото на годината до 30 юни са получили 15 518 572 лв.

Той обясни, че огромната част от тях - 15 270 925 лв., са от европейски програми и фондове.
Зам.-министърът каза обаче, че за първата половина на 2011 г. са получени 3 623 811 лв. дарения в натура от страната.  Те не са публикувани в счетоводните таблици на МВР, предаде Mediapool.
 
За 2011 г. даренията за гориво и смазочни материали са около 12%, а 65,03 на сто са помощите под формата на компютри и консумативи.
За 2010 г. даренията като горива са били 14,32% от даренията, компютърната техника – 45,19%, а автомобилите – 23,42%.

След като преди няколко месеца стана ясно, че само до 31 март даренията са 6 512 714 лева, Георгиев обяви, че за второто тримесечие на годината те са намалени с 40%.

„Всеки дарител трябва да отговаря на определени условия. Допълнително проверяваме дали има криминално минало, водени ли са досъдебни производства – прави се пълна проверка. При най-малко съмнение дарението се отказва”, увери зам.-министърът.
По думите му няма дарения от лица с висящи дела. Възможно било да има дарители, които искат анонимност, а законът позволявал това.

Заповед на вътрешния министър Цветан Цветанов от 16 юни 2011 г. утвърждавала правилата и условиятата за сключване на договори за дарения, получаване и управление на даренията в МВР. Георгиев обясни, че 1938 са договорите по структури на МВР за първото полугодие. Голяма част от договорите били от учреждения и от общини.

Георгиев поясни, че анализ на даренията ще покаже какво стои зад всяка цифра.
"Имаме воля и сме твърдо насочени към прекратяване на даренията от физически и юридически лица. Ще останат възможни дарители на МВР общини и държавни учреждения, защото тук много внимателно анализираме подпомагането на дейността на министерството чрез тези дарения", обеща той.

На напомняне от журналисти, че премиерът Бойко Борисов е казал да бъдат спрени даренията, след като ЕК отправиха остра критика заради това, Георгиев каза, че секторът е много чувствителен и не бива да се предприемат никакви действия, които да се отразят на "услугата сигурност".

Попитан защо шест месеца се бави публикуването на списъка с дарителите, зам.-министърът обясни, че има регистри, които се водят във всяка дирекция и се описват.
"През октомври ще бъде публикуван регистърът. Ще бъде направен анализ, за да могат съответните сектори да бъдат компенсирани със средства от държавния бюджет", каза още Димитър Георгиев.

Според него тълкуването на данните в отчета на МВР за даренията е спекулативно и предизборно.
"Някои се опитват да спекулират като тълкуват различно парите, които МВР получава като средства от ЕС", коментира вчера и Цветан Цветанов.