Задържаните са членове на организирана престъпна група за манипулиране на електромери, съобщиха от МВР на пресконференция.
Двама от мъжете са задържани в търговски обект в момент на извършване на манипулация на електромер. Другите двама са арестувани в офис на "ЧЕЗ Разпределение България", предаде "Фокус".

Четиримата са предлагали на лицата, които стопанисват обектите, или собствениците, да плащат по-малка месечна сметка за енергия. Обектите, в които се извършваше манипулация, са около 30, съобщи главен инспектор Златка Падинкова - началник на сектор “Престъпления против собствеността”. Тъй като служителите имат достъп до електромерите, месечно те отчитат електроенергията на различни обекти в район „Изток”.

По предположения сумата, която са получавали участниците в групата за предоставяната от тях услуга, е процент от потребената, но не отчетена електрическа енергия – около 500 лева.

„В конкретния случай говорим за специалисти, т.е трябва да притежаваш определени технически умения, за да можеш да извършиш операцията. Особеното в случая е, че тук не говорим да еднократна манипулация, а за ежемесечна манипулация, понякога няколко пъти месечно, последователност във времето", добави Падинкова.
Данните за извършването на манипулации са от края на 2011 година досега. Обектите, в които има пълна манипулация, са ресторанти, механи и офиси.

Цяла седмица ги чакахме да почнат, за да можем да ги задържим по време на действие. За нас това е много важно. За пръв път успяваме да го направим. Няма информация за загубите, които носи компанията. Разследването е в начален етап и по-голяма част от работата предстои", добави шефът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Ангел Антонов.

В резултат на операцията в автомобили и на адреси на задържаните са намерени над 200 електромера, над 1100 пломби за електромери, множество холограмни стикери, пломбажни клещи, пари и други предмети, имащи отношение към осъществяваната престъпна дейност на групата.

„В резултат на наши задълбочени изследвания и анализи установихме, че обхватът на една неправомерна дейност от страна на наши служители нанасят огромни щети. До този момент ние сме наказвали и санкционирали по Кодекса на труда. При последния случай обаче, поради факта, че се нарушава сериозно обществен интерес, се обърнахме към ръководството на МВР. Ние буквално обявихме война на подобно неморално поведение и тази битка ще продължи", обясни изпълнителният директор на ЧЕЗ-България Стефан Апостолов.
Той призова гражданите да помагат в борбата в защита на техните собствени интереси и интересите на техните близки.

По случая е образувано досъдебно производство. На четиримата са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група с цел укриване на реално консумирана електроенергия. Те са задържани за срок от 72 часа.

Ако бъдат признати за виновни, четиримата могат да бъдат осъдени на затвор до 5 години и глоба до 15 000 лева.

В началото на годината ЧЕЗ България уволни двама свои служители, които бяха задържани по обвинение в измама, а няколко месеца по-късно разкри телефонна линия и имейл, на които да се подават сигнали за съмнения за корупционни практики от страна на представители на компанията.
Телефонът за корупция е 0800 19 129, разговорите са безплатни. Сигнали могат да бъдат подавани и по имейл на адрес antikorupcia@cez.bg.