Това заяви пред bTV бившият директор на Магистрална полиция Красимир Занев.

По думите му водеща версия и в момента е, че гъст дим от горящото сметище е причина за тежката верижна катастрофа на АМ „Тракия” вчера. То се намира в близост до АМ „Тракия”.

„Метеоролозите се произнесоха и казаха, че в тези дни и часове мъгла на това място не е имало”, пояснява Занев. Той допълни, че освен лошата видимост, причини за катастрофите са станали и несъобразената скорост на водачите и неспазването на дистанция.

„МВР са контролен орган – те само следят за изпълнение на закона за движение по пътищата, имат и превантивна функция. Като видят, че се създава предпоставка за ПТП, трябва да информират институциите”, категоричен е Занев.

Според него от АПИ не са имали време да поставят предупредителни знаци за лошата видимост, тъй като сметището е пламнало отново вчера рано сутринта.

„Има екипи, които минават по магистралата, но това е станало за много кратко време и не са могли да реагират.

МВР са си свършили работата, от Пътното също казаха, че ако са имали информация са щели да сложат знаци, допълва Занев. Според него магистралите трябва да се оглеждат предварително, за да е ясно в какво състояние са те.

Днес от Агенция "Пътна инфраструктура" призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в участъка от км 45 до км 47 на магистрала "Тракия". И тази сутрин има намалена видимост от гъста мъгла и задимяване. Вчера там станаха две верижни катастрофи, при които пострадаха 31 души. Причините за тях е поредното самозапалване на местното сметище. Димът от горящите боклуци и високата скорост, с която са карали някои шофьори са довели до инцидентите, при които пострадаха много хора.

14 души от пострадалите при верижните катастрофи на автомагистрала „Тракия“ са настанени в УМБАЛ „Св. Анна“ (Окръжна болница). От тях четирима са в по-тежко състояние. Те са в реанимация в тежко състояние и не може да се изключи опасността за живота им, каза пред БНТ д-р Славчо Близнаков, изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Анна".

По думите му, единият пациент има счупване на шийни прешлени, с увреждане на гръбначния мозък и неговото състояние е много тежко.

„Има две жени с черепно-мозъчни травми, при които са възможни усложнения. Има жена с травма на сърце, гръдно-коремна травма. Настанен в болницата е и младеж със счупване на бедро и предмишница, което също е тежка травма“, уточни д-р Близнаков.

Всички са стабилизирани и състоянието им е предвидимо. В момента се провеждат лечебните мероприятия.

„Взаимодействието с екипите на Спешна помощ беше изключително добро, както и цялостната организация на екипите на болницата. 14 души наред с останалата дейност в болницата ме кара да се гордея с персонала, с лекарите и сестрите. 14 души е изключително голямо натоварване и екипите се справиха отлично“, каза още д-р Славчо Близнаков.