Това бе съобщено на обща пресконференция, в която участваха главният секретар на МВР  Георги Костов, директорите на ГДБОП Ивайло Спиридонов и СДВР Младен Маринов и ръководителите на Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура.

50 кг от наркотиците са задържани в автомобил в момент на сделката, а останалите над 50 кг са открити в селскостопанско помещение в село Петърч. Част от тези 108 кг синтетичен наркотик са опаковани в много интересни пакети с надпис "Made in Germany".

Задържаната за разпространение на амфетамин организирана престъпна група е действала на територията на цялата страна, заяви прокурор Даниела Попова, цитирана от „Фокус”.

Това е поредната успешна реализация, осъществена между ГДБОП, ДАНС под ръководството на специализираните прокуратури. Не можем да не сме удовлетворени от резултата. Тази група се наблюдава от около половин година от Специализираната прокуратура, като вчера беше реализацията", заяви прокурорът.

По думите й, след анализ на доказателствата, на деветимата задържани ще бъдат повдигнати обвинения.

Прокурорът обясни, че едно от задържаните лица е било осъждано за държане на наркотици. По думите на Попова купувачите са арабските граждани.

Арабите са със статут на постоянно пребиваващи чужденци", уточни тя, а зам.-главният прокурор Борислав Сарафов допълни, че освен за притежание се разглежда и производство на амфетамин.

В последствие ще работим и по това къде е произведен амфетаминът", добави той.

Сарафов каза още, че тези граждани не са от вчера в страната ни, както и не са с хуманитарна цел, а някои имат издадени ЕГН-та.

Зам.-главният прокурор благодари на хората, работили по случая затова, че са свършили сериозна по обем оперативна работа, с извършен огромен брой следствени действия, а именно над 30 претърсвания и изземвания от жилища, стопански постройки, леки автомобили и лични обиски на лица.

Трима антимафиоти в пълно бойно снаряжение и маски дойдоха в спецпрокуратурата, за да пазят наркотиците, които бяха показани на брифинга пред журналистите.