По думите му проектът вече е приет от Съвета по отбрана, но трябва да бъде одобрен от Министерския съвет. Каракачанов уточни, че парите може да бъдат заложени в бюджета за следващата година, предаде БТА.

Министърът допълни, че се работи за повишаване на заплатите на военнослужещите. Разговорите по темата ще са най-активни през септември-октомври, като тогава ще стане ясен и процентът на увеличението.

Проведените учения през тази година доказаха, че въпреки недостатъчните средства, българските военнослужещи са много добре подготвени и си носят службата с достойнство, каза Каракачанов.

Той допълни, че е лесно да служиш в богата армия и държава, достойното е да служиш, когато има трудности, както българските воини.

Във Варна министърът на отбраната участва в официалната церемония по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Випуск-2017 на Висшето военноморско училище /ВВМУ/ "Н. Й. Вапцаров".

Тържеството бе част от честванията на 138-та годишнина от създаването на Военноморските сили. Сред гостите бяха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, представители на местната и държавната власт, офицери, много граждани.

Предстои ви дълъг и сложен, но изключително интересен път, се обърна към младите лейтенанти командирът на ВВМУ Боян Медникаров. Той ги призова да пазят офицерската чест и името на родината си.

В обръщението си към випускниците министър Каракачанов посочи, че влизат в редовете на велика армия, която никога не е губила сражение. Той допълни, че България съществува вече близо 1400 години благодарение на своята армия и никога български офицер не е предавал Родината си.

От името на своите колеги отличникът на випуска лейтенант Виктор Атанасов посочи, че никой от тях не служи на празни химери и всички са готови да преодоляват предизвикателствата със смелост, професионализъм и патриотизъм.