Вчера от "Мобилтел" обявиха, че премахват автоматичното подновяване на договорите само за нови клиенти след 5 април. От "Глобул" обаче твърдят, че това не е решение на проблема.
Те не били съгласни, още когато автоматичното подновяване било въведено от основния им конкурент преди години. Освен това призовавали регулаторните органи да вземат отношение много преди "изострянето на общественото внимание към темата".
Когато това не се случи, "Глобул" въведе подобни клаузи и в своите договори, за да защити своята пазарна позиция", добавят от телекома.

От "Мобилтел" обясниха, че планират да елиминират спорната клауза след приемането на промените в Закона за електронните съобщения по-късно тази година. Те предвиждат ограничаването на срока на договорите до 24 месеца, с опцията и за 1-годишни контракти в случаите "когато клиентът изрично предяви такова желание", пише в. "Дневник".

След изтичането на срока на договорите те ще стават безсрочни и ще могат да бъдат прекратявани с едномесечно предизвестие и без плащане на неустойки. Предложените промени в ЗЕС са качени за обществено обсъждане на сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Засега само "Виваком" премахна автоматичното подновяване за всички клиенти от първи март.

Отпадането на клаузата за автоматично подновяване на договорите с мобилните оператори трябва да важи както новите, така и старите договори, каза по-късно в интервю за "фокус" Веселин Божков, който е председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).
Аз съм радостен, защото това беше една моя лична мисия от две години, коментира той решението на „Мобилтел” и „Глобул” да се откажат от клаузата за автоматично подновяване на договорите, сключени след 5 април. По думите му, клаузата е била репресивна и в ущърб на клиентите.

Това е стъпка в правилната посока, но не е окончателната стъпка, защото дори от гледна точка на конкурентното право едните абонати на мобилните оператори ще бъдат в дискриминирано отношение спрямо другите, каза Божков.

Последна актуализация в 17 ч.