Ахмед Муса е единственият от 14-те обвиняеми за разпространение идеите на "Ислямска държава", който е с мярка задържане под стража, останалите са с по-леки мерки за неотклонение. 

Решението на съда до голяма степен съвпадна с искането на прокурора по делото Недялка Попова, която в края на заседанието се съгласи със защитата, че Муса вече прекалено дълго е в ареста, но настоя за солидна гаранция от 10 000 лв., съобщи в. "Виделина". 

Основната причина за поисканата по-лека мярка в жалбата на подсъдимия бе, че преди два дни са се навършили 3 години от момента на арестуването му на 26 ноември 2014 г. Освен това защитата посочи лошото здравословно състояние на майка му и жената, с която живее на семейни начала, а сестра му и брат му отдавна били се установили да живеят извън България с децата си и не могли да се грижат за майка си.

Според защитника на подсъдимия, адвокат Елвира Панкова, не се вижда възможност делото да приключи скоро от една страна, а от друга Ахмед Муса до момента е бил примерен арестант и не е нарушавал изискванията в мястото за лишаване от свобода.

В края на пледоарията си Панкова подчерта, че няма опасност нейният подзащитен да се укрие или извърши друго престъпление и оспори обоснованото предположение на прокуратурата, че той е извършител на деянието, в което е обвинен.

На свой ред прокурор Попова се съгласи, че подсъдимият нямало да се укрие или извърши друго престъпление, но защити внесеното от нея в съда обосновано предположение, касаещо Ахмед Муса.