Жителите на Каталуния вече са победили в борбата си за самоопределение, суверенитет и достойнство и от понеделник ще започнат пътя към нов живот, заяви лидерът на регионалното правителство Карлес Пучдемон снощи на многохиляден митинг в Барселона, цитиран от БТА.

"Ние вече победихме, надвихме страха, лъжата и заплахите, преодоляхме натиска на държавата, която не искаше да стигнем толкова далеч", каза Пучдемон. Той призова всички каталунци да излязат и да гласуват в неделя.

Митингът край Магическия фонтан на хълма Монтжуик завърши агитационната кампания за референдума, който ще се състои на 1 октомври. По оценка на организаторите в него са участвали близо 100 000 души.

В събота в Каталуния е "ден за размисъл", когато агитацията преди плебисцита се прекратява.

Сред участниците имаше представители на всички поколения. Мнозина бяха облечени във фланелки или наметнати с флагове с думата "Si" " - Да" на каталунски, лозунг на кампанията за независимост. Площадът беше залят от стотици жълто-червени каталунски знамена. Митингът имаше празничен характер - над два часа продължи музикален концерт на местни звезди. Завърши го известният Луис Ляк с песента си "Естака" /Стълб/, написана през 1968 година и станала един от символите на съпротивата срещу диктатурата на Франко.

Преди това на голям екран беше пуснат видеозапис на откъс от негов концерт в Барселона през 1976 година, когато той изпълнява същата песен.

На каталунските полицаи е наредено да няма хора в изборните секции


Регионалната полиция на Каталуния е получила нареждане от началниците си до 6 ч. сутринта в неделя да бъдат разчистени от хора определените за изборни секции места, за да не се допусне произвеждане на насрочения от каталунските власти референдум за независимост от Испания.

Мадрид заяви, че плебисцитът е незаконен и няма да се състои. Според документ, разпратен от началника на полицията майор Жозеп Луис Траперо и видян от Асошиейтед прес, полицейски патрул трябва да отиде във всяка една от 2315-те секции, да изземе урните и изборните книжа и да затвори секцията.

Посочва се, че полицейските служители трябва да не използват помощни средства като палки и да прилагат сила за извеждане на хора от секциите само ако е необходимо.