Каталунците смятат, че са победили в борбата за суверенитет

Каталуния вече е победила в борбата за суверенитет, заяви лидерът на регионалното правителство на многохиляден митинг в Барселона.

Обратно в новината

Коментари - Каталунците смятат, че са победили в борбата за суверенитет | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Победител няма. Само дънданията покрай референдума е понижила БВП на Каталуния с 3%. Да допуснем хипотетично че Каталуния се отдели от Испания и двете страни ще загубят. БВП на Каталуния е около 220 милиарда евео. 60 милиярда са свързани с другите автономни области в Испания, 44 милиарда от износ.Останалите са от вътрешно потребление и туризъм.При евентуално излизане от Испания, Каталуния реално излиза и от Европейския съюз и така ще загуби пазар от 104 милиарда евро. Но и Испания ще загуби заради обвързването на двете икономики. При този сценарий БВП на Каталуния ще спадне най-малко с 30%, а безработижата ще прехвърли 26%. Един от доводите на каталунците е, че Мадрид ограбва Каталуния но реалноста е друга. Само за първото тримесечие на тази година Барселона е получила малко над 5 милиярда за попълване на бюджетния дефицит. Тези дани бяха изнесени от един професор по икономика в Барселона.

Дам, Русия забранява НПО-тата и това е правилно и похвално, от друга страна, когато Русия налива едни пари в едни чужди партии и движения,това пак е правилно и похвално... Ех, ако можеше всички фенове да си отидете в Русия да се наживеете малко, а да не страдате тука в ЕС. Ако само циганите изчезнат не знам дали ще се оправи България, но русофилите, ако изчезнете, територията ще живне и ще се стане страна отново. Ама странно защо, плачете и стоите на лошото... :))

Не, приятел - ходи си ти в краварника ! Аз ще си седя тука, ще плюя по ЕС, защото плюя на ЕС, а ти се пукй от яд.Хайде, пукни се.

SI-Каталуния "La Sardana" ,а не циганите в Мадрид с фустите и биковете-БРАВОООООООО!

Югославия бе разбита на 7 части и още ще се дели на още поне 3-4. Тогава това беше "демократичен процес". Сега защо да не е. Защо в Обединеното кралство да се допусна референдум за отделяне, а в Испания да не може, ако хората искат това. Същото важи и за кюрдите и т.н. Това е положението - висшата форма на капитализма - глабализма, създаде глобална бедност, несправедливост, подтисничество и експлоатация с различна проява в отделните държави. Така се запалиха войни, етнически напрежения и народно недоволство. Нещата много бързо вървят към развръзка - война и трагичен катарзис на човечеството или нов по-хуманен ред, явяващ се деалектичен синтез на социализма и капитализма. Двата варианта зависят от всеки един от нас!

Глобална бедност... Това дори не знам откъде да го почна. Имаш кола, компютър, смартфон, хладилник, пералня,телевизор. В същото време се чувстваш беден, защото нямаш яхта и не можеш да ходиш там където е вечно лято без да трябва да бачкаш... Ами, беден ще си останеш по тия критерии дори и джудиста да стане император на целия свят. :)) А за сомоопределението в Чечня? Или там няма какво да говорим? :))

Тапунгерите използват определения като тапунгер. Лекувай се таваришь.

Теб те лекуват чрез трамбоване неграта от Сарафово.

С пари от газ купиха партия в Англия, сега в Каталуния. Това се казва корупция - купуваш цели държави с мръсни пари. Сега вица - след като се отделили от ЕС и Испания, ТРИ ДНИ ПИРУВАЛИ , ПОСЛЕ ЦЯЛ ЖИВОТ ГЛАДУВАЛИ.

За Косово нищо не казваш, а там само с решение на парламент и война на агресора НАТО , както и с АОК, създадено от ЦРУ демократичните фашисти го закрепиха. Съдът в Хага, под натиска на САЩ, прие следното решение ,валидно за света : ВСЯКА НАЦИЯ, КОЯТО ЖИВЕЕ НА ОПРЕДЕЛЕНА ТЕРИТОРИЯ МОЖЕ ДА СЕ САМООПРЕДЕЛИ БЕЗ САНКЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ. Русия тогава каза, че евромръсниците отварят кутията на Пандора, но трябваше да избият 2 800 сърби от които 482 деца и да хвърлят 15 тона обеднен уран.Сега фашистите квичат за Крим и Каталуния, които "не можело да се самоопределят" без решение на централните власти..Боклуци

Благодарение на подобни тъпунгери и продажници като теб, България гладува 30 години

Ти гладуваш, ние тъпчем яки гуши пеликански и свинарски.

Каталуния е над 50% от Испанската икономика. Всички надолу са цигано-араби и ги мързи да се измият. Така, че докога ще ги хранят ?

значи, ти си шибан франкист

Пълна глупост е да се отделяш от цялото в днешно време, а и винаги е било така. Стара римска максима е "разделяй и владей"

Е тогава ние що се отделихме от Османската империя?

Още веднаж ще напиша-според мен,каталунците имат справедливи искания за Независимост.Етнически и езиково,те не са част от Кралство Испания.Същото важи за шотландците и жителите на Бретан във Франция.За Сев.Ирландия-спор няма. Каталуния е най-проспериращата и богата провинция на Испания. Труден залък за откъсване от Кралството. Нищо демократично или европейско няма в забраните и рестрикциите,които Мадрид налага. Напротив.

От една страна Испанското правителство твърди че в Каталуния живеят повече испански граждани с националност различна от каталунската, а от друга страна още през Май, тази година, властите в Каталуния заявиха че незабавно ще обявят едностранна независимост, ако правителството на Мариано Рахой не позволи провеждането на референдума за независимост... Та се чудя дали последните действия на Рахой са породени от политическо късогледство или някой използва скандала с "черната каса" в партията му за да го води в "правилната" посока;)

референдум ли!?.танковете на плаца каталуня!!!.тези прошляци не стига, че ги храним, ами и ще се отцепват точилка отзад за schilo

тролки руски първо дайте свобода на чеченци дагестанци якути най-вече на българите после говорете за каталуния!!! безсрамни имперски гадове

Те дадоха свобода на Чечения.Ама на тия не им стигна и почнаха да нападат през границата.И за това им ебаха майката.

Пичове и искам да ви кажа нещо важно! Ние пише Вашингтон,а не Уопингтън от Освобождението от турско до днес! Пишем и Каталония и каталонци! Е отиде това говедо Стоичков там и ги прекръсти!Същото направи и в Хърватско та сега половината пишат ХърватскА. Моля ви! Пишете каталония и каталонци!

Гледам някой е минусил. Коли ме бура за минуса ама ако ще казваме както всички туземци то тогава Париж е Па'и, лондон е Лъндън а Пхенян е нещо като Пингпонг! Уважавайте своето произношение и търадиции! Не може неграмотна маймуна като Стоичков да въвежда нов правопис и правоговор в нашия език!

ПУТИН направи БРЕКЗИТА,ПУТИН ще направи КАТАЛУНИЯ НЕЗАВИСИМА. Голяма работа е този Путин.....

Най0тъпото нещо е да караш някой на сила да живее заедно с теб.Това значи постоянно напрежение и конфликти които тлеят десетилетия.Защо една англия проведе референдум в Шотландия след като англичаните са вършили доста насилия там на времето,а една Испания не позволява на Каталония референдум?

Защото една Англия се подготвяше много дълго за тоя референдум. То не бяха облъчвания колко щели били да загубят шотландците, то не бе чудо. Подозирам, че ако сега се проведе такъв референдум, Шотландците ще предпочетат ЕС.

Crazy Space

Ами испанците да бяха облъчвали и те.А така излиза, че каталонците са по безправни от кюрдите в Ирак. абе народа е казал, че насила хубост не става. а и да става не бива.

Косово без референдум се отцепва от Сърбия и е демократично, и е законно.Крим с референдум се присъединява към Русия и било недемократично,а в Каталуния се оказва че референдума е незаконен-Европейски ценности и демокрация без какпка двойни стандарти.:)

евроценностите са прави,дори и да са сбъркани.

Пич при 95% албанци в Косово референдум за независимост и то от сърбия е като при нас референдум за отцепване от турция, чиста поба загуба на време и пари за бюлетини.

Ми, не. Това са албанци, които са се преселили от Албания, че накрая и си отцепиха държавица. Като не им харесваше Сърбия, да се бяха прибрали в Албания.

каталунците са луди за вразваме! амариканците сега ще обявят референдума за НЕВАЛИДЕН. о-о-Не ще каже, че тея сепаратисти са всъщност терористи. и така... демокрацията в свободният свят... процъфтява!

Ама разбира се, че рашките са виновни и най-много Путин и Лавров! !^*> Половината руски медии от седмици предават и пишат само на каталунски. Лавров е разпоредил на посолството и косулствата в Испания да организират мобилни секции за гласуване в дипломатически коли та да не могат полицаите да им пречат. Ще обикалят по къщите и момчетата от КГБ ще заставят каталунците да гласуват! Под дулата на автоматите - като в Крим!... Абе, що не си пиете хапчетата, бе! Сигурно и в кенефа като ходите първо проверявата дали Путин не се е скрил там!

Тия чак Путин изумиха.

По скоро поредната му победа във войната му срещу Европа !

Да, бе, понеже Европа губи като купува суровини от Русия и изнася стоки за там ... Виж краварите само доброто мислят на цял свят и не са се спрели да заливат с демократични бомби.

В момента истинските привърженици на отцепването са шепа хора от северна Каталуня, предимно района на Херона, Вик, Олот, подножието на планината. Те мътят главите на останалите, които са стадо. Самия град Барцелона е против отделяне. Тарагона също. Повече от половината жители на Каталуня са потомци на заселници от Андалусия и Екстремадура, емигрирали преди ч0г да работят в фабриките когато района започва бурно да се развива след 1975г. Имайте предвид че радетелите за отделяне са страхотни расисти, те мразят българи, румънци, и многото азиатци и негри. Мразят и испанците от Южна Испания, които са там от ч0г и не говорят местния език който е разновидност на испанския език. Работата е стигнала дотам, че не можеш да работиш в местна администрация, учител, пощаджия и др. ако не говориш каталунски. Омразата към некаталунците е най характерното за сепаратистите. Искат да са само местни поне от четири поколения.

ч0г - не можеш ли да я намериш !?????

Ай ся да ни покажеш, що трябва да вярваме на твърденията ти! Дай нещо - линкче, заглавия на статийки, нещо такова. Пък ние нататък сами си знае - как да го намерим и проверим. Щото иначе излиза - една жена каза в трамвая...

Много точен анализ. Само една молба, но наричай града Барцелона. Всички с изключение на тъпия селянин Стоичков го наричат Барселона. Barcelona

САМО РАШКИТЕ СА ВИНОВНИ ... ФБР РОВЯТ ПО ЦЯЛ ДЕН И ДОСЕГА НАМЕРИХА САМО 150 000 ДОЛАРА ДАДЕНИ ОТ РУСНАЦИ ЗА АНТИ-КЛИНТЪН РЕКЛАМИ ВЪВ ФЕЙСБУК .... ДЕМЕК ПУТИН КУПИЛ ИЗБОРИТЕ ПРИ НАС ЗА 150 000 ДОЛАРА :)) ... ЦЕНАТА НА ЕДИН ХУБАВ ПИКАП С ВСИЧКИ ЕКСТРИ :))

А Килъри даде 566 млн. за кампания в медиите - от тях 12 млн. са на Сорос

И 30 милиона са на фамилия Сауд.

Сега решили да се отцепват от Испания, НАТО и САЩ, а утре ще се присъединят към Съветският съюз! В неделя трябва танкове да се пратят в Барселона и да ги бомбардират малко та да им уврат главите!!!

хахахаа.... Будапеща-Прага-Барселона...

На снимката се вижда, че и Путин е там с цялото КГБ . . . . . ей тоя Путин е голяма работа, защо обаче пропускат да кажат, че и той е замесен . . . . . . шоу майна, шоу . . . .ЕС мълчат, като мушнати гахди за реферндума за Кюрдистан, а тук какъв вой се надава . . . . . Тая ЕС-комисия, от както дойде и нейната "сексуална различност" и оня комитет, направо натаковаха Ечвропа . . .

фалшивият плач на двуличните русофили но когато избиха сума народ в чечня с ракети по жилищни райони и болници сринаха цели села и градове подкрепяхте путин :) айде сега ако имате капка съвест да замълчите поне

Ти за какво говариш???За РЕФЕРЕНДУМ в Каталуния иде реч!!!!!

Ако много ти се иска да ти дойдат на гости чеченци, черкези, ингуши или дагестанци, изчакай малко! Тяхната "демокрация" е малко различна, но за педалите няма много значение, нали?

Очаквам скоро Несебър със слънчака да се отделят!

колкото повече сила прилага Мадрид - толкова повече губи Каталуня.

за Москва важи ли ?

Паисий

Важи за Киев и Донбас!

"...На каталунските полицаи е наредено да няма хора в изборните секции..." ЕмроГейски фашизъм в действие!!!

всички държави в света са създадени с кръв основната претенция на каталунците е че са най-богатите в испания дават най-много данъци а не получават съответния дял при разпределението на бюджета по тази логика после ще се разделят на по-богати и по-бедни каталунци и тука русофилите които говорят за свобода на каталунците симпатизират им с цел разцепване на ЕС да си помислят за единството на русия където народите са много по-подтиснати и избивани

Само не разбрах, защо искат да се отделят.

Каталунците не искат да хрантутят кралското семейство, администрацията в Мадрид и останалите мързеливи испанци. Каталуния внася най-много в бюджета на Испания, а не получава адекватни инвестиции. Впрочем, това е и основната причина британците да искат да напуснат ЕС, защото виждат как европейските пари, които до голяма степен са именно техни, потъват в джобовете на корумпирани политици и подставени "бизнесмени" в Източна Европа.

Това е една от типичните фрази на размътените каталунски мозъци. Другата е че Испания ги краде. И във двете няма нищо вярно, освен това виждаме кой краде, доказано, Пуйол и фамилия. А що се отнасе до бюджета в последните години, справка официални данни, Областа Мадрид внася най много пари в хазната. Така че спри да пишеш коментари в стил марсолив каталунски студент който и понятие си няма за ситуацията в момента. Говорейки за ситуацията в момента само да кажа, че ако Каталуния се отцепи попада в графа BONO BASURA, т.е. валутата и няма да струва нищо и никой няма да инвестира нито пък ще им дадът заеми. Още нещо, все повече фирми изнасят своите представителства извън Каталуния, защо ли? И за футболните фенове само да кажа че Меси няма да преподпише с Барса ако обявят независимост. Това е причината все още да не му е подновен договора, просто изчаква.

От практическа гледна точка независимостта на Каталуния няма да доведе до нищо освен една шепа хора да се обогатят и да се намърдат на новата държавна трапеза. До този момент Испания е много демократична държава и с нищо не е ограничила правата на каталунците като правата на кюрдите в Турция например. Този филм и то кървав вече го гледахме при бившите югославски републики. От морална гледна точка след толкова прецеденти в Европа хората имат право на самоопределение.

ОНЯ ДЕН ГЛЕДАХ АКЕКС ПОЛИЗИ - СКРИТАТА ИСПАНИЯ - МНОГО ПРИЯТНИ ТУРИСТИЧЕСКИ СЕРИИ ... ОБАЧЕ ИМА И ТЪМНИ НЕЩА ... ИСПАНИЯ Е ВТОРАТА СТРАНА В СВЕТА СЛЕД КАМБОДЖА ПО ИЗЧЕЗНАЛИ И НЕНАМЕРЕНИ ХОРА .... Franco's dictatorship (19391975), an estimated 114,226 Spaniards "disappeared". .. 114 226 БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИ .... p.s. Alex Polizzi (born Alessandra Maria Luigia Polizzi di Sorrentino; 28 August 1971 in Poplar, London. Polizzi comes from a family of hoteliers, with her maternal grandfather being Lord Forte. Her mother is the Hon. Olga Polizzi, a hotel designer who is Lord Forte's daughter and the sister of Sir Rocco Forte. Her father was Count Alessandro Polizzi, who died in a car accident in 1980.

КОЛКО ГОТ! Системата за налагане на власт на сороз ше бъде победена в испания на 1-ви. Барцелонските "величия" ше им се стъжни. Пуканки, диванче, телевизиа.

Точно обратното. Иначе нямаше да се състои този референдум.

sps_hrsf@abv.bg

ми че той нема и да се състои. Ако ще да има 10 милона гласували и все за каталунска република: властта в Мадрид ше го брои за несъстоял се и везаконен. Посуе ше потърси за помощ меркелин и билденберг. и край за барцелонските велчия. на мене лично, ми се иска да има кръв и трупове във и около секциите. При неизпълнение на заповеди за опразване. Ше е по-истинско и заповедно за Мадрид.

ЕВРОГЕЯ е ГЕНОЦИД за НАРОДНАТА ВОЛЯ!

... И народната чест и достойнство...

За мен, основните въпроси са защо искат каталунците независимост и какво ще се промени, ако/когато я получат ?

Ако почетеш малко история на иберийския полуостров, ще спреш да си задаваш тези въпроси. Много кръв има в миналото, която не е забравена. Каталунска. Каталунците са много по-древен народ от появилото се кастило-арагонско кралство, известно ни като Испания. А в историята има забрана на език, отнемане на права, граждански войни, войни за независимост.... Само един факт - националният празник на каталунците е денят, в който губят независимостта си. Ако ги попиташ защо, отговарят: за да помним. Позамисли се малко. А какво ще стане след това? Каталуния е най-развитата икономически част от Испания и най-отворената към света. Просто ще стане това, че ще махнат една пранга от краката си и ще продължат напред.

Благодаря за отговора. Лек ден !

Вземи се поосведоми малко за историята на Испания и по конкретно за така наречената Реконкиста. Каталуния никога не е била народ нито пък кралство. Заради неосведомени и надрусани пишлемета като тебе в момента е такъв хаос.

Ако се отделят ще станат толкова независими, че нищо няма да зависи от тяхната нова държавица.

:))))

Косово отвори кутията на Пандора и сега няма спиране. Може би са си прави хората - щом за едни може, би трябвало за всички да е възможно.

ингилизите повлякоха крак и курника почна се разпада. Ке останем ние и шиптарете кат еуропейци

дано успеят каталунците! после и за нас в кърджали ще е по ледно!

сус Ве фес марш в Анадола!

За вас още една голяма екскурзия

Де го чукаш, де се пука. Вреден и опасен за България. Жалко, че ги има у нас.

Каталунците са на собствена земя от хиляди години, а вие сте в Родопите и навсякъде в България колонизатори, неканени гости.

Парадоксът е, че такива като него дори не са друга кръв, а наша. Но нагледно демонстрират как отровата "ислям" промива мозъка и кара хората да искат да забравят кръвта си, Повечето такива са поислямчени българи, но искат да са турци. А Турция е държава, появила се през 20-те години на миналия век. Тогава започва и създаването на "турска нация". Понятието "турци" е нонсенс преди Първата Световна Война. Светът се опраи с фашизма и комунизма, но така и не намери сили да се оправи с най-опасния "изъм" - исляма.

+++++ 1000 00000 вън нелегалните имигранти :)) ... само ако докажат че имат българско в семейството могат да останат , защото тогава не са турци :))

на резаните алаху акбару им е изпил мозъка.имат имперско мислене и смятат че всичко наоколо е тяхно.За резаните е нормално да са изклали на милион арменци и хич го нямат за геноцид.Резаните са ориенталски главорези.

споко бе! Вождовете Ви в кърджали искат целата териториа наречена България! вече спичелиха родопите, пазарджика, чак до пловдив. Сега ше завладеят жълтите павета....Ше преглътнете, че териториата ше се казва България, ама раята ше си ви работи ипочита, чак по шариатски.