За промени в кабинета се заговори веднага след като Ердоган стана лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и пое ръководството на изпълнителната власт, тъй като се смяташе, че смяната и назначаването на нови министри вече ще бъде според критериите на президента. Промените се очакваха още през миналия месец.

Но според проправителствените източници процедурата е била отложена специално за след церемониите във връзка с първата годишнина от неуспешния опит за преврат, които се проведоха на 15 и 16 юли т.г., отбеляза Нахиде Ддениз в кореспонденция за БТА.

Шестима министри, двама от които вицепремиери, са отстранени, а на тяхно място са назначени нови.

Отстранени са вицепремиерите Тугрул Тюркеш и Вейси Кайнак, а също министърът на младежта и спорта Акиф Чагатай, министърът на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу, министърът на земеделието, храните и животновъдството Фарук Челик, както и министърът на културата и туризма Наби Авджъ.

Изненада е отстраняването на Тугрул Тюркеш, който бе включен от квотата на Партията на националистическото действие на Девлет Бахчели. Подозира се, че е станало под негово давление, понеже Бахчели стана съюзник на ПСР в референдума за конституционните промени.

Интересно е и отстраняването на Мехмет Мюеззиноглу. Той е с изселническо потекло /от гръцка Тракия/ и беше връзката на правителството с изселническите структури. Същият публично бе призовал изселниците да гласуват за партия "Дост" на парламентарните избори през март т.г.в България, с което предизвика силни критики в България.

Бекир Боздаг от министър на правосъдието е повишен до вицепремиер. На негово място е назначен Абдюлхамит Гюл.

Любопитен момент е също включването на още една жена в състава на турския Министерски съвет. Това е Жюлиде Саръероглу, която е назначена за министър на труда и социалните грижи. 38-годишната министърка е депутат от ПСР и е без забрадка на главата, за разлика от забулващата се министърка по семейството и социалните политики Фатма Бетюл Сая Кая.

С назначаването на Жюлиде Саръероглу след 26 г. за пръв път в Министерския съвет жена ще заема поста министър на труда и социалните грижи. Преди 26 г. този пост се заемаше от г-жа Имрен Айкут, която бе първата министърка в министерството на труда и социалните грижи.

Досегашният министър на отбраната Фикри Ъшък е повишен за вицепремиер, а на негово място е назначен Нуреттин Джаникли.

За нов вицепремиер е назначен Хакан Чавушоглу, депутат от Бурса. Той е с изселническо потекло от Западна /Гръцка Тракия/ и е много популярна личност сред изселниците.

В кабинета ще има двама министри с фамилно име Чавушоглу, понеже външният министър Мевлют Чавушоглу запазва поста.

Запазва поста си и министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, също и министърът по европейските въпроси Йомер Челик.

За министър на културата и туризма е назначен Нуман Куртулмуш, досега говорител на правителството.

Министър на здравеопазването става Ахмет Демирджан, на мястото на Реджеп Акдаг, който става вицепремиер.

Министър на земеделието, храните и животновъдството става Ахмет Ешреф Факъбаба, а на младежта и спорта - Осман Ашкън Бак.
Министерският съвет на Турция се състои общо от 27 души.