"Мисията е изпълнена: хванахме го. Искам да информирам мексиканците, че Хоакин Гусман Лоера беше арестуван", написа държавният глава в Туитър, съобщиха  Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Мексикански морски пехотинци проведоха няколко операции в щатите Синалоа и Дуранго в опит да заловят 58-годишния беглец след зрелищното му бягство от затвора на 11 юли 2015 г.

Новината за ареста му дойде малко, след като военноморският флот информира, че днес са убити петима заподозрени при престрелка в град Мочис, щата Синалоа, без да уточни дали това стълкновение има връзка с преследването на наркотрафиканта.

Морските пехотинци са получили сигнал и са щурмували къща днес преди зазоряване. Освен петимата убити, има и шестима арестувани, допълни Асошиейтед прес.

В къщата са иззети два бронирани автомобила, осем пушки, един пистолет и ръчен противотанков гранатомет.

Пожелал анонимност представител на мексиканските правоохранителни органи потвърди, че наркобаронът Хоакин "Ел Чапо" Гусман е бил заловен в мотел в околностите на град Лос Мочис в родния му щат Синалоа, предададе Асошиейтед прес.

Американската Агенция за борба с наркотиците DEA обяви, че е "изключително доволна" от арестуването на Ел Чапо, предаде Франс прес. Поздравяваме правителството на Мексико и приветстваме храбростта при залавянето му, обявиха от службата.

През юли Ел Чапо избяга от затвора през изкопана дупка под душовете в килията си и прокопан 1,5 км тунел. Тогава мексиканското правителство разпространи кадри, на които се виждаше как най-издирваният човек в страната успява да избяга. На записа се видя вътрешността на тунела, с осветление, вентилация и релсов път, по който с преработен мотоциклет е била изнасяна пръстта при прокопаването му 19 метра под земята.

През 2014 година Ел Чапо беше заловен, но излежа само 17 месеца в затвора с максимална сигурност Алтиплано преди да успее да се измъкне.