Ако Мексико не желае да плати за необходимата стена, най добре ще е да се отмени подготвяната среща“, добави той.

Така Тръмп издаде строг ултиматум на президента на Мексико Енрике Пеня Нието, заявявайки, че ще е по-добре „да отмени“ скорошното си посещение във Вашингтон, ако не желае да плати цената на готвената ограда между двете страни.

Президентът на САЩ започна изпълнение на своя план за имиграцията, подписвайки нареждания за строителството на стена по границата с Мексико.

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието вече осъди решението на американския президент Доналд Тръмп да разпореди построяване на гранична стена. Той нареди на консулствата да защитават правата на мигрантите в Съединените щати.

„Аз съжалявам и осъждам решението на Съединените щати да продължат строителството на стена, която с години ни разделя вместо да ни обединява“, каза той в кратко телевизионно изказване.

Докато опозиционни лидери призоваха Нието да отмени планираната среща с Тръмп във Вашингтон следващата седмица, мексиканският лидер не дава индикации дали ще отмени или ще проведе визитата.

„САЩ имат търговски дефицит в размер от 60 млрд. долара с Мексико. Споразумението за НАФТА е едностранно споразумение от самото си начало с голям брой загубени работни места и компании“, заяви американският президент Доналд Тръмп.

Тръмп обяви преди дни, че ще започне скоро да предоговаря Североамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) с Канада и Мексико. Той обвини НАФТА за прехвърлянето на работни места от Съединените щати към Мексико.