15 млн. лв. даваме допълнително на Столична община за третия метродиаметър. Това е едно изключително съоръжение, един подземен град строим пред дишаща и работеща близо 2-милионна столица. Изграждането на метрото като капацитет на строителство е след строителство на ядрена централа, изказа аргументите си премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание.

По думите му това е най-сложното строителство.

За радост българските архитекти, инженери, фирми, изпълнители, проектанти се справят изключително добре, добави министър-председателят, цитиран от "Фокус".

Наред с това 2,3 млн. лв. отпускаме за ремонт и създаване на нормални условия за живот в Софийската духовна семинария, каза още Борисов.

През годините много манастири, много църкви се направиха, отремонтираха се, но се оказа, че там, където се подготвят кадрите, където се обучават, където е живата сила, както е казано, учат и живеят семинаристите в изключително лоши условия, отбеляза премиерът.

Министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че Министерски съвет отпуска 60 млн. лв. възмездно на БДЖ.

Министърът посочи, че 42 млн.лв. от дълговете на БДЖ ще бъдат погасени с тази сума и 20 млн. лв. от тях ще бъдат разпределени за погасяване на т.нар облигационен заем към пет банки, които всъщност са финансирали тази облигация на железниците.

"Там дългът продължава да е над 150 млн .лв., но с тези 20 млн. лв. поемаме един ангажимент, който ще ни позволи останалите пари да бъдат разсрочени за следващата година", каза министър Московски.

Той обясни, че при това възмездно финансиране останалите сектори в държавата и данъкоплатците няма да бъдат ощетени с парите, които получава БДЖ.

Фандъкова: С парите напредваме по третия лъч

С осигурените от правителството днес 15 млн. лв. съфинансираме строителството на третия лъч на метрото от „Красно село“ през „Овча купел“ до Околовръстния път при Горна Баня.

Това са 4 км метромрежа с 4 станции - на бул. „Линкълн“, бул. „Монтевидео“, в „Овча купел“ 2“ и на Околовръстния път, където ще е връзката с жп линията от Перник и буферният паркинг за 600 автомобила. В момента изграждаме 12 км от третата линия, които очакваме да завършим през 2019 г., написа столичният кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук.