Задържани са четиримата участници в престъпната схема - лидерът и дясната му ръка са съдени за измами и са с множество регистрации за криминални деяния.

Според МВР третият задържан от групата е бил материално отговорно лице в ДА "Държавния резерв и военновременни запаси”.

По-късно обаче председателят на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” Станимир Пеев отрече техен служител да е участвал в престъпната схема, предаде "Фокус". „Свързахме се с пресслужбата на МВР и както и ние предполагахме, установихме, че е допусната техническа грешка. Цитираният в информацията на МВР Д.К. на 63 години не е наш служител. Той е служител на някоя частна фирма”, подчерта Пеев. Той посочи, че информацията на МВР не е точна и не касае по никакъв начин Държавния резерв.
„Категорично никой служител на Държавния резерв не може да участва в такава схема. Проверили сме конкретния случай. Допусната е техническа грешка и на практика такъв казус няма. Служителят, който е арестуван, е служител на частна фирма”, посочи Пеев. По думите му за Държавния резерв и неговите служители е приоритет спазването на закона. „Във фокуса на нашата дейност е защитата на нашите интереси”, каза той.

Лидерът на бандата е задържан в столицата при даване на подкуп от 2 000 лв. Минути по-късно във Варна служителите на ГДБОП задържали "дясната му ръка" – мъж на 38 години, както и техен сътрудник, на 46 години.

Във Велико Търново пък бил задържан 63-годишното материално отговорно лице в държавната агенция.

Престъпната група действала по точно установени правила – установявали се контакти с представители на фирми, които кандидатствали и участвали в търгове за закупуване на метални части от държавната агенция. Те им обещавали успешно посредничество за спечелване на търга и то на по-ниска цена, срещу определена сума. За достоверност фирмите получавали достъп до складовете на агенцията за предварителен оглед на наличната стока, от която се интересували. С тази схема групата действала на територията на цялата страна.