Победата на Росен Плевнелиев означава, че управляващата партия, Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), контролира всички основни постове, което отваря път за болезнени икономически реформи в страната със средна месечна заплата около 600 лв. и безработица от 11,7 %, докато корупцията остава проблем.

Плевнелиев получава около 54,8% от гласовете при избирателна активност от 42%, обявена от Централната избирателна комисия.
Официалните резултати трябва да бъдат представени в понеделник, но кандидатът от социалистите Калфин вече призна загубата си.

Въпреки че властта в страната с население 7,4 млн. души е предимно в ръцете на премиера и парламента, президентът на републиката е върховен главнокомандващ и има право да налага вето на законите и да подписва международни договори. 47-годишният Плевнелиев доби популярност със задвижването на няколко мащабни инфраструктурни проекта като министър на регионалното развитие и благоустройството в настоящия кабинет.
Новият президент обещава да намали бюджетния дефицит и да търси улесняващи бизнеса решения.

Обявена бе победата на кандидата на управляващата партия Росен Плевнелиев на президентските избори в България, която ще позволи увеличаването на влиянието на консерваторите и на премиера Бойко Борисов в основните институции в средата на мандата си, пише вестник "Паризиен".
47-годишният Росен Плевнелиев, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството, получи 54% от вота по предварителни данни, като конкурентът му от социалистическата партия в страната Ивайло Калфин получава около 46% от вота, като се получи подкрепата на партията на турското малцинство (ДПС). Настоящият президент, социалистът Георги Първанов, който не може да се кандидатира за трети мандат, има главно представителна роля и морална власт.

Изборите представляват тест за одобрението на Бойко Борисов и неговото правителство, което се посреща пред икономическите трудности пред най-бедната страна в Европейския съюз, и което се намира под натиска на Брюксел за подобряването на работата му срещу корупцията и престъпността.

„Българският народ подкрепиха с избора си стабилността на България”, коментира Бойко Борисов след вота. Новият президент на България е Росен Плевнелиев – кандидатът на дясноцентристката партия Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ). Според предварителните данни той печели 57% от гласовете на втория тур на изборите. Неговият съперник – социалистът Ивайло Калфин, печели 42%, пише испанският вестник „А Бе Се”. На първия тур на изборите преди седмица Плевнелиев получи около 40% от гласовете срещу 28% за Калфин. Лидерът на Българската социалистическата партия (БСП) посочи, че изборите са спечелени с „капани, страх и заплахи”.
По време на вчерашните избори имаше над 200 сигнала за нередности, подадени във вътрешното министерството. Повечето от обвиненията бяха за купуване на гласове. Преди изборите „Трансперънси интернешънъл” публикува резултатите от изследване, според което, над 12% от българите са готови да продадат гласа си.

Росен Плевнелиев от управляващата партия ГЕРБ ще бъде новият президент на страната. Опозицията твърди, че на първите президентски избори след присъединяването на България към ЕС през 2007 година е имало масови манипулации, пише германският вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг”. Плевнелиев ще замени на поста социалиста Георги Първанов, който след два мандата нямаше право да се кандидатира отново.
Победителят на изборите заяви, че иска да подкрепи европейското развитие на България. Изборите в България бяха смятани за тест за правителството на премиера Бойко Борисов, което управлява вече две години и половина, отбелязва изданието.

Опозиционната Социалистическа партия в България обяви, че е имало манипулация на изборите, след като кандидатът на управляващата партия ГЕРБ Росен Плевнелиев победи социалиста Ивайло Калфин, съобщава австрийският вестник „Дер Щандарт”.
„ГЕРБ спечели с манипулации, натиск и купуване на гласове”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Според предварителните данни кандидатът на ГЕРБ печели 54% от гласовете. Бившият външен министър Ивайло Калфин печели около 46%. Едновременно с президентските избори в около 1000 населени места се проведе гласуване за местни органи на власт. В повечето от тях отново спечели ГЕРБ.