Така тя коментира скандала със съобщението от ВСС до премиера и последвалия спешен избор на Димитър Узунов за представляващ съвета, при положение, че именно той е подозиран като автор.

По време на пресконференцията, която заедно с президента дадоха, за да отчетат 4-тата година от мандата си, Попова заяви:

"Докога нацията ще се занимава със SMS-и? С това ли трябва да се занимава цялата нация? Какви SMS-и писали, на кого ги писали, защо са сменили представляващия във ВСС. Трябва да сме малко по-интелигентни. Не можем да се занимаваме с такива неща. Да търсим първопричината. Трябва да се спре с разяждащата омраза и това разяждащо разделение.

По думите й разделението разяжда всяка инициатива и в скандалите има много пикантерия има, но това не е генералната тема.

"Да намерим корените на злото. Стига с това разединение",
призова тя.

Попова риторично къде се срещат съдията и прокурорът, и сама отговори - в съдебната зала. По думите й няма как съдии и прокурори да работят в интерес на народа, ако се мразят.  

По този начин Попова за пореден път изрази различна позиция от тази на президента. Росен Плевнелиев коментира SMS-скандала по съвсем друг начин: 

"Като гражданин съм длъжен да заявя и няма как да мълча, че начинът, по който беше проведена тази извънредна кадрова промяна дискредитира ВСС. Заради принципите на прозрачност, заради принципите на ясна публична мотивация за съответните кандидатури, независимо кои са те. Гражданите са жадни за справедливост. Като гражданин аз съм разочарован".

По думите му демонстрираният вчера от ВСС подход поставя въпроса дали целта е изобщо да има или няма реформа и ако я има, кой да има думата. Алтернативите са или задкулисно взимане на решение, или принципни публични тези, добави държавният глава.

Запитана дали президентската институция е единна, Попова отговори, че с държавния глава имат различни и роли и най-добре е, когато се допълват, което личало и от днешната пресконференция.

Междувременно SMS скандалът ескалира, след като председателят на ВКС Лозан Панов демонстративно напусна заседанието на ВСС, заявявайки, че не желае Димитър Узунов да го представлява и няма да се върне, докато той и всички останали не покажат разпечатки от телефоните си. Панов уточни, че не твърди, че Узунов е изпратил SMS-а, но настоява авторът му да бъде установен.

Узунов, който досега отказваше, чак днес заяви, че ще го направи, уточнявайки, че изобщо нямал телефона на Бойко Борисов.

В същото време Съюзът на съдиите излезе с остра декларация, в която призова премиера или да се разграничи от своя съветник Яне Янев, или да потърси от него отговорност за намеса в съдебната власт. Лидерът на РЗС заяви, че е получил съобщението от служител на администрацията на ВСС и го е препратил на Борисов. Това било само един от SMS-ите, които получавал, похвали се той.

Самият премиер заяви, че последната кадрова промяна във ВСС е провокация срещу държавата и той няма нищо общо.

Кънев: Борисов да провери лоялността на Цветанов

Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира във Фейсбук, че този път вярвам, че премиерът няма участие във "вчерашния позор" във ВСС.

"Наблюдаваме съгласувана мафиотска акция, включваща преврата във ВСС, грозните атаки срещу Москов и Бъчварова. Тези акции, макар и частично подкрепени от фактори в ГЕРБ, не са в интерес на Борисов. Те удрят остатъчната му, оскъдна дясна и реформаторска легитимация. Просто тези, на които се наведе през декември, вече искат цялата власт, не порции. Той иска да е добре с всички (което е невъзможно, няма как да вкара мен и Пеевски в една управленска конфигурация). Пеевски, Цацаров и все по-често Цветанов не искат това".

По думите му сега е време Борисов да поиска парламентарна комисия, която да разследва тази "провокация" от край до край и да провери лоялността на Цветанов през реакцията на ПГ на ГЕРБ.