В писмо, подписано от председателя на Комисията по помилването при президента до зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки, се казва: „Молбата за помилване на Йордан Опиц бе разгледана и не са намерени основания за помилване".
Още след произнасянето на присъдата от партията изпратили до Росен Плевнелиев призив да се намеси в случая, макар че за помилването отговаря вицепрезидентът.
Самата Попова коментира преди време, че при разглеждането на молбата на художника няма да допусне улицата да раздава право в България или пък да не бъдат чути фактите по случая.

"Опиц няма да бъде помилван, още преди празниците е публикувано съобщение на комисията, макар че в него не се споменава поименно Опиц", обясниха днес от прессслужбата на държавния глава.

Във въпросното съобщение, качено в сайта на президентството на 17 декември, се казва, че през ноември Комисията по помилване се е произнесла по 60 молби от 33 осъдени лица. От тях 42 са решени с отказ за помилване, а 18 са прекратени поради липса на нови обстоятелства след скорошно произнасяне на вицепрезидента или поради вече изтърпяно наказание към момента на разглеждане на молбата.
14 от молбите са подадени от и за едно и също лице. Сред разгледаните молби най-голям е броят на молителите, осъдени за тежко наказуемо убийство (осем), за кражба (осем) и за измама (шест).

Комисията е стигнала до извода, че случаите не са изключителни. Сред молбите преобладават такива с оплаквания за несправедливост на присъдата и прекомерност на наказанието, за тежко здравословно състояние, молби, подадени скоро след влизане на присъдата в сила, както и такива, обосновани с желание на осъдения да се грижи за свои близки. 
Експертите обаче са констатирали, че повечето молители са многократно осъждани, като престъплението за което искат помилване, е елемент от устойчив престъпен модел на поведение, който не се е повлиял от предходно наложена наказателна репресия.

При тези, които са осъдени на ефективно лишаване от свобода за първи път, анализът показва, че цялостното им поведение след извършване на престъплението не съдържа признаци на съжаление и преосмисляне на извършеното, въпреки формални декларации на разкаяние, пише още в съобщението.

През септември иконописецът бе осъден на последна инстанция на 5 г. затвор, след като през 2007 г. застреля крадец пред дома си. Опиц бе осъден и за незаконно притежаване на оръжие. Той излежава присъдата си при облекчен режим в затворническо общежитие.

Осъждането му предизвика масово недоволство в социалните мрежи, че е осъден невинен човек, който е защитавал себе си и съседите си от престъпник. Експертизи обаче са показали, че Йордан Опиц е стрелял по крадеца, докато той е бил клекнал на земята след скок от прозорец и фактически не може да става дума за самоотбрана.