Най-голям брой от хората, придобили българско гражданство за отчетения период, са от Македония - 2264 души, от Молдова - 1026, от Израел - 232, от Украйна - 204, от Сърбия -185, от Албания - 130, от Русия - 95, както и 13 души без гражданство, предаде БТА.

На 316 души обаче вицепрезидентът е отказала издаването на укази на промяна на гражданството. От тях на 302 души е отказано по предложение на министъра на правосъдието, за 8 човека отказът е по решение на самата Попова въз основа на предложение от комисията. Тя обясни, че трима от осемт са направили дарения за по 100 000 лева или 100 000 евро и въз основа на това са поискали да получат българско гражданство.

"Имаме твърда позиция, че българското гражданство не струва 100 000 лева, не струва пари и не може за едно направено дарение, за едно спонсорство да се получава българско гражданство", категорична бе вицепрезидентът. Според нея гражданството трябва да е свързано със сериозни мотиви, които да обосновават изискването на закона за трайна мотивирана връзка на българския гражданин с българската държава.

Два от отказите са на предложения на спортното министерство за състезатели по борба и хокей на лед от Армения и Словакия, след като не е установено, че тези лица имат забележителни, реални постижения в областта на спорта, които високо да защитават престижа на българския спорт.
По отношение на натурализираните вече спортисти Попова е поискала отчет от спортния министър Свилен Нейков колко от тях са останали в България и се състезават за страната.

Друг отказ е за гражданин, който е претендирал, че има големи заслуги към България в икономическата сфера, но е преценено, че те не могат да бъдат отчетени като толкова големи.
Отказ има за гражданин от Македония, за който са събрани данни, че е бил осъден, а на друго лице - че срещу него е имало образувано наказателно производство, макар в последствие прекратено.
За първия предложението е дадено от министерството на правосъдието въпреки влязлата в сила присъда.

Маргарита Попова посочи също, че законът дава възможност да се отмени полученото гражданство, ако има факти и обстоятелства, че тези, на които е дадено, не са отговаряли на условията или е имало укриване или несподеляне на факти. В тази връзка с указ от 8 май е отменено получено българско гражданство, след като е установено, че човекът си е послужил с чужди документи за самоличност.