Румънският премиер Виорика Дънчила и членовете на нейния кабинет се отказаха от услугите на държавната Служба за охрана и защита и вече ще бъдат охранявани от жандармерията, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

Заместник-генералният секретар на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Кодрин Щефанеску заяви, че решението е било взето в резултат на конфликт между началника на службата Лучиан Пахонцу и лидера на СДП Ливиу Драгня, който обвинил ръководителя на Службата за охрана и защита във вмешателство във вътрешнопартийните дела.

Щефанеску посочи, че решението е било взето, след като станало известно, че офицери от службата са шпионирали редица високопоставени чиновници.

"Службата за охрана и защита се е превърнала в един вид разузнавателна служба за живота на чиновниците", заяви Щефанеску.

"Във всички устави е написано, че офицерите от тази служба трябва да обезпечават сигурността на чиновниците, а не да информират какво говори чиновникът в колата с колегите си, със семейството си, с жена си или какви срещи има".

Службата за охрана и защита отговаря за безопасността на високопоставените лица в Румъния.

Директорът на службата има ранг на държавен секретар и се назначава от президента на Румъния по предложение на Върховния съвет за национална отбрана. Десноцентристкият президент Клаус Йоханис председателства този съвет.

Жандармерията от своя страна е подчинена на министерството на вътрешните работи, което се ръководи от Кармен Дан, един от видните представители на СДП, отбелязва ТАСС.