Световните агенции съобщиха решението на сръбския президент Александър Вучич да номинира за премиер жена, която не крие своята хомосексуалност, и отбелязват, че това е историческо решение за тази традиционна страна, предаде БТА.

Ана Бърнабич, на 41 години, влезе в политиката през август по покана на Вучич, който тогава бе премиер. Тя бе министър на държавната администрация и местното самоуправление.

Номинирането й за премиер е още по-изненадващо като се знае, че гей парадите в Сърбия преминават под огромна полицейска защита.

В миналото те водеха до стълкновения по улиците на Белград, например шествието през 2010 г., когато в насилието, предизвикано от екстремисти, враждебно настроени към гей парада, бяха ранени над 150 души, повечето полицаи, припомня Франс прес.

Изданието "Жена" на вестник "Блиц" на свой ред отбелязва, че Ана Бърнабич е следвала в САЩ и Великобритания, откъдето се върнала през 2002 г. с две дипломи и владеене на английски и руски език.

Бърнабич е родена на 28 септември 1975 г. в Белград.

Завършила е бизнес администрация в университет в щата Мичигън, САЩ. След това получава магистърска степен в Англия, специалност маркетинг.

По време на следването си в Лондон е работила за Сръбския информационен център като администратор и отговорник за връзки с обществеността. Задачата на центъра била да поддържа контакти между реформаторски настроени партии в Сърбия и британските медии.

През 2002 г. след завършване на образованието си се връща в Сърбия и започва да работи като служител за връзки с обществеността по Програмата за аграрно развитие на Сърбия, финансирана тогава от Европейския съюз.

Там се задържа само два месеца, след което преминава в Американската агенция за международно развитие (USAID), работейки по различни нейни програми в Сърбия.

От 2011 г. работи в американска компания за вятърни електроцентрали (Continental Wind Serbia), а през 2013 г. става неин директор.

Когато бе избрана за министър, мнозина я нарекоха "освежаване" на политическата сцена, защото е открита и непосредствена в комуникацията и с колегите си министри, и с журналистите, чиято "мишена" е още от първия си ден на поста заради своята гей ориентация.