Според най-новите предварителни резултати, обявени тази нощ от Държавната избирателна комисия, кандидатите за кметове на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ водят в 49 общини, на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в 10 общини, на Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ в 12, а кандидатите на девет други партии, коалиции и група избиратели водят в останалите общини, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Председателят на ДИК Александър Чичаковски направи оценката, че изборите са преминали в демократична атмосфера и като цяло изборният ден е бил успешен, въпреки някои технически проблеми.

Днес по обяд се очаква нова пресконференция на ДИК, на която ще бъдат съобщени предварителни резултати. Министерството на вътрешните работи също направи оценката, че изборният ден е преминал мирно и без сериозни нарушения на обществения ред.

Премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев честити победата на привържениците си пред сградата на правителството и заяви, че "народът е изпратил послание, подкрепил е политиките на правителството за растеж и развитие на икономиката на Македония". Според Заев СДСМ печели в първия кръг в редица общини в Скопие, както и в Куманово, Струмица, Валандово, Битоля, Ресен, Охрид, Вевчани, Крушево и др. Възможно е кандидатът за кмет на Скопие на СДСМ Петре Шилегов да спечели още на първия кръг, каза още Заев.

Засега той води с 20 000 гласа пред кандидата на ВМРО-ДПМНЕ Коце Траяновски, но броенето на гласовете продължава и се чакат данни от ДИК.

Председателят на ДСИ Али Ахмети обяви победа на първия кръг на кандидатите за кметове на партията си в общините Кичево и Пласница. Той направи оценката, че изборите са преминали мирно, без големи нередности. Според него на национално ниво навсякъде водят кандидатите на ДСИ и по думите му това ще бъде 11 победа на партията на каквито и да било избори.

Според източници от Алианса за албанците на Зиядин Села техните кандидати са победили на първия кръг в Струга и Гостивар и отиват на втори крът в Боговине, Врапчище и Арачиново и най-вероятно в Дебър. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обяви, че изборите са били белязани от многобройни нередности - злоупотреба с държавни средства, натиск върху избирателите, подкупване на гражданите, организиран превоз на избиратели до секциите. Никола Сърбов от ВМРО-ДПМНЕ посочи като пример, че в по-големите градове вчера са се движили полицейски джипове с членове и симпатизанти на СДСМ.

"Би трябвало да сме доволни, че няма нови жертви и ранени", каза Спиров пред журналисти и добави, че партията има информации за насилие и инциденти и е информирала за това представителите на международната общност в Македония.