Светият синод на Гръцката православна църква е обсъдил на заседание в четвъртък решението на Светия синод на Българската православна църква да приеме молбата да бъде църква-майка на "схизматичната Македонска православна църква".

Това съобщи агенция МИА, като се позова на гръцкия православен уебсайт ромфеа (romfea.gr), предаде БТА.

Светият синод на Гръцката православна църква изразява своето безпокойство от факта, че по този начин Българската православна църква се намесва в юрисдикцията на друга православна църква - Сръбската.

Това е действие, което противоречи на канона и традициите на църквата, пренебрегва водещата роля на Вселенската патриаршия и може би е начало на труден развой на събитията, смята Светият синод на Гръцката православна църква, цитиран от МИА.

Припомняме, че Македонската църква е поискала да признае Българската като църква – майка.

„Българската патриаршия да възстанови евхаристийното общение с Македонската архиепископия, а тя ще признае Българската православна църква като Майка Църква“, гласи писмо, прието от Светия синод на Македонската църква на 9 ноември, адресирано до Светия синод на Българската църква.

Впоследствие Светият синод единодушно реши да съдейства за установяването на канонически статут на Македонската православна църква, тоест, Българската православна църква да стане "майка" на македонската църква, съобщиха от Българската патриаршия.

Светият синод определи Синодална архиерейска комисия за преговори с Македонската православна църква и останалите Поместни православни църкви.

Светият синод на Македонската православна църква - Охридска архиепископия благодари на българския патриарх Неофит и на Светия синод на БПЦ за решението.