Навръх рождения си ден на 13 юни министър-председателят на България Бойко Борисов пристига на посещение в Турция, предаде БТА.

Срещата бе договорена миналия месец. Борисов и турският премиер разговаряха по телефона по актуални въпроси между двете страни и Бинали Йълдъръм покани българския си колега да посети Турция, за да продължат разговорите.

В Анкара премиерът на България ще бъде приет от турския президент Реджеп Тайип Ердоган в двореца Бештепе. Така Борисов ще стане първият български държавник, който ще посети новия президентски дворец.

В разговорите се очаква да бъде обсъдено сътрудничеството между България и Турция, като акцент ще бъде поставен върху стабилността и развитието на региона.

Мигрантската криза и спазването на договореностите за намаляване на бежанския поток също се очаква да бъдат предмет на разговорите.

Борисов посещава Анкара непосредствено след визита в Берлин, където разговаря с германския канцлер Ангела Меркел и заяви, че е готов да посредничи за подобряване на отношенията на Анкара с Брюксел.

Веднага след разговорите с Ердоган в Анкара още същия ден вечерта Борисов ще пристигне в Истанбул. Там той ще присъства на ифтар (вечеря, давана по време на месеца Рамазан, с която се прекъсва дневният пост на мюсюлманите) в негова чест, който ще даде премиерът Бинали Йълдъръм.

Вечерята ще се състои в исторически обект на Турция - кьошка на Вахдеттин на азиатския бряг на мегаполиса в квартала Ченгелкьой. Кьошкът е бил имение на последния османски владетел - султан Вахдеттин (Мехмед IV), преди той заедно с османската династия да бъде изпратен в изгнание от Ататюрк.

Изоставен, кьошкът почти се разрушава през 50-60-те години на миналия век. През 1984 г. бива обявен за исторически и културен паметник. Днес имението е сред най-строго охраняваните обекти. Разполага с писта за хеликоптери и голям автомобилен парк, с два входа от различни места.