Отнемането на лицензите е по решение на директора на Агенция „Митници”, връчено на дружеството на 26 юли 2011 г. и влязло в сила от същата дата.

Още през март митниците забелязали, че има сериозен ръст на износа на горива от "Лукойл". Възникнали съмнения, че част от изнесеното гориво се връща в България, тъй като част от експорта е към офшорни зони и проследяването ставало много трудно.

Преди десетина дни шефът на митниците Ваньо Танов и лично финансовият министър Симеон Дянков предупредиха, че рафинерията може да остане без лиценз за данъчен склад, ако не монтира устройствата, нужни за отчитане на точното количество гориво, пуснато на пазара. Срокът за това изтече преди месец. 
От този лиценз на практика зависи производството и търговията на горива на рафинерията. По думите на Танов спрените количества от "Нефтохим" могат да се компенсират от внос.

От "Лукойл Нефтохим" поискаха отсрочка до края на годината, за да монтират задължителните измервателни уреди за гориво.

Складовете на "Лукойл" не могат да приемат и да изваждат продукция, тъй като не отговарят на изискванията на Закона за акцизите, коментира днес пред БНТ Ваньо Танов. От направената проверка е констатирано, че уредите са в несъответствие.
По думите му, когато измервателните уреди се приведат в съответствие, могат да поканят на проверка агенция "Митници" и ако отговарят на изискванията, ще им бъде възобновен лицензът. По БНР Танов каза, че това може да стане до 2-3 месеца.

На въпрос защо не се е съобразил с искането на "Лукойл" за отсрочка, Танов отговори, че няма законово право да дава отсрочка.
Във връзка с това дали ще има горива на пазара след запечатването на складовете, той  заяви, че ако "Лукойл" не доставя горивата за българския пазар, те ще бъдат доставени от друго място и "на пазара няма да се почувства, убеден съм, недостиг на горива".
"От цял свят ще се внасят горива. Свободна държава сме, със свободна пазарна икономика, така че всички пазари, които са и в ЕС, и в световен мащаб са отворени за нас, така че не виждам никакъв проблем", подчерта Танов.

Повече от 15 дни служители на агенция "Митници" са на място в завода и "поради липса на измервателни уреди, те вкарват данните ръчно, подават към агенцията ръчно данните. В момента не се допуска влизането на транспортни средства в завода и служителите трябва да осигурят запечатването на тръбата, която подава от "Нефтохим" към страната, тъй като те вече не са данъчен склад и нямат такива възможности да го правят", обясни Танов. "Разпоредил съм в случая с "Лукойл" да се действа в рамките на закона и да се направи абсолютно всичко необходимо да не пострада вътрешния пазар" - каза тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов пред агенция БЛИЦ.

Директорът на НАП Красимир Стефанов неотдавна индиректно се обяви срещу отнемането на лиценза под предлог, че компанията осигурява около 25% от данъчните постъпления.


Последна актуализация в 10.20 ч.