Преди дни шефът на митниците Ваньо Танов съобщи, че рафинерията може да остане без лиценз за данъчен склад, тъй като не е изпълнила изискването да поставят задължителните уреди за отчитане на точните количества горива, пуснати на пазара.

Отнемането на лиценз означава, че икономиката ще е по-чиста и правилата важат за всички - и за малките, и за големите фирми, посочи Дянков, цитиран от БНР.
Той бе категоричен, че в такъв случай не би се стигнало до криза с горивата, предаде Дарик радио.

Дали компанията наистина ще спре да работи, ще стане ясно до дни, когато се очаква докладът на митниците от проверката в рафинерията.

Още през март митниците забелязали, че има сериозен ръст на износа на горива от "Лукойл", съобщи днес Танов. Възникнали основателни съмнения, че част от изнесеното гориво се връща в България, тъй като част от експорта е към офшорни зони и проследяването става много трудно. От началото на годината досега износът на "Лукойл" е скочил с 50 на сто.
"В момента се проверява има ли нередности при износа и дали част от него не е бил фиктивен, така че горивата са били връщани обратно у нас", добави той.

Преди няколко месеца се стигна до остър спор между министър Трайчо Трайков и "Лукойл", след като той заяви по повод оплакванията им, че губят от цената на горивата, че "държавата с удоволствие би си изкупила обратно рафинерията".