Според анализаторите лихвите по депозитите ще продължават да падат плавно до нивата преди кризата. Въвеждането на данъка върху дохода от лихви от срочни депозити и влогове едва ли ще доведе до сериозна загуба на интерес от страна на гражданите и домакинствата, тъй като те си остават най-сигурното и сравнително доходоносно средство за спестяване, пише в анализа.

От началото на 2012 г. спестяванията на населението са нараснали с близо 2.5 млрд. лв., което е ръст от 8 на сто за първите 10 месеца на 2012 г. и 12.7 на сто спрямо същия период на 2011. Темпът на нарастване на депозитите беше голям до края на юли 2012 г., когато само за един месец домакинствата спестиха в банки 412 млн. лв. След това има забавяно забавяне - през октомври например са спестени едва 87 млн. лв.

Въпреки ръста в спестяванията на населението трудно може да се каже, че българинът е повишил жизнения си стандарт, се казва още в анализа. Средностатистическото домакинство в България не разполага с големи депозити. Около 75 на сто от депозитите на българите са за суми до 1000 лв. По данни на БНБ броят на физическите лица с депозити по над един милион лева е 625. Големите депозити в банките са преди всичко средства от продажба на недвижими имоти, дивиденти и др.

Немалък е делът и на депозитите, открити със средства, генерирани от бизнеса в България. Много по-изгодно е да вложиш средства в банка при добра годишна възвращаемост и нулев риск, отколкото да реинвестираш тези средства в нов бизнес, производство или финансови активи в период на нестабилна икономическа среда, пише в анализа.

Страхът от кризата, несигурното бъдеще и вероятност от загуба на доходите карат хората да бъдат по предпазливи и консервативни по отношение на потреблението. Спестените средства от отложеното потребление се насочват в различни банкови депозити на атрактивни лихви, допълват експертите.