Неуспелият похитител е казахстанец, който страда от депресия и няма никаква връзка с терористични мрежи, заявиха италианските разследващи пред агенция АНСА, цитирана от Франс прес и БТА.

След пет часа разпити през нощта 48-годишният Валерий Толмачов е задържан в затвора Чивитавекия по обвинение в опит за отвличане на летателен апарат, но всякаква терористична следа е изключена. Той нямал никакви връзки с лица, живеещи в Италия и никога не е посещавал страната, нямал също адресна регистрация в хотел в Рим.

Живее постоянно в Париж и е съветник е в казахстанската делегация в централата на ЮНЕСКО, има две деца, владее шест езика, включително италиански. Напследък бил депримиран и според очевидци бил силно развълнуван в момента на опита за отвличане.

Около 21,30 ч. се приближил към една от стюардесите и като опрял швейцарски нож с 10-сантиметрово острие до врата й поискал самолетът да се отклони за Триполи. Бил облечен в бяло и според свидетелите на моменти се смеел неконтролируемо.
Четирима стюарди го обезвредили, подпомогнати впоследствие от пътници. По време на схватката леко били ранени той и една стюардеса, на които е оказана медицинска помощ.

На борда на самолета имало 131 пътници, никой от които не е пострадал.

Междувременно днешният полет на авиокомпания "Уиз еър" от южното летище на Брюксел - Шарльороа до София е бил задържан няколко часа заради заплаха за бомба, съобщи медийната група Ер Те Ел. Самолетът е трябвало да излети в 8.20 ч. обратно за София, но сигналът за взривно устройство забавил полета. След проверка, продължила до 10.35 ч. местно време /11.35 ч. българско/, тревогата била вдигната.
Не е открита бомба в самолета, който по данни от летище "София" се очаква да кацне в България в 15.05 ч. Авиокомпанията има три полета седмично между София и летище Шарльороа.

Последна актуализация в 14,30 ч.