Меграхи бе осъден на доживотен затвор от британски съд за бомбения атентат срещу самолет на Пан Ам на 21 декември 1988 г. над шотландското градче Локърби, при който загинаха 270 души.

През 2009 г. шотландското правосъдие обаче реши да освободи либиеца, който бе диагностициран с рак в терминален стадий. Той бе върнат в Либия и все още се намира там в полукоматозно състояние.

"Искаме той да се върне в затвора, за предпочитане в Шотландия, където излежаваше присъдата си. Ако не там, то на друго място, защото смятаме, че с освобождаването му правосъдието бе поругано. Щом бъде съставено ново либийско правителство, ще подновим призива си Меграхи, който никога не трябваше да бъде освобождаван, да се върне в затвора и да доизлежи присъдата, на която бе осъден за ужасното престъпление срещу пътниците на полет 103 на Пан Ам", заяви Клинтън.

В края на септември и.д. министър на правосъдието на Либия Мохамед ал Алаги заяви, че Преходният национален съвет е готов да съдейства на Шотландия да разпита и други лица по делото Локърби. Той същевременно се противопостави на идеята Меграхи да бъде съден отново.

Това е второто необичайно рязко изявление на държавния секретар на САЩ през последната седмица. На 18 октомври в Триполи Хилари Клинтън заяви, че Вашингтон би желал Муамар Кадафи да бъде убит или бързо заловен. Два дни по-късно бившият либийски лидер бе заловен край родния си град Сирт и разстрелян.