Така се ражда ролята на "търговец от търговеца", който нелегално изкупува медикаменти, останали прикрити или изписани повече, отколкото има нужда. Участието на лекаря в тази схема е, че възлага терапия, която не е необходима на пациента.

Това каза в студиото на телевизия „ България он ер“ по повод скандала с разбитата схема за нелегален износ на лекарства бившият зам. - министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Той поясни, че все още не може да се коментира дали болницата и нейният директор са участвали в схемата , тъй като разследването все още продължава.

Пациенти излизат на протест срещу Закона за бюджет 2018 на НЗОК и категорично искат да "заличат" мораториума върху лекарствата. "Няма и минута спокойствие в този сектор", коментира д-р Пенков.

Той информира, че към момента се разработват текстове за законопроект, който да инициира промени в Закона за лекарствата. Чрез него държавата вече ще може да осигурява медикамент, който не е регистриран в рамките на страната.

Освен това бившият зам. - здравен министър е разпоредил експерти да направят справка кои са новокандидатстващите молекули, за които има ограничение у нас през 2018 г.

"Съществуват 3 вида медикаменти за изключително редки заболявания, които нямат алтернативна терапия в България. Все още Комисията по лекарствата не е обсъдила Здравната каса да ги предложи ли към списъка за лечение. Този тип практика се провежда навсякъде по света", посочи бившият зам.-министър на здравеопазването.