Средната пенсия, която се получава сега чрез НОИ, ако вноските са правени върху среден доход, за първа категория труд е 523 лева, а за втора категория труд 369 лв. Това сочат разчети на КТ "Подкрепа", каза за БТА финансовият експерт на синдиката Мика Зайкова.
Интересно е, че средната пенсия за всички (без инвалидните) е 283,44 лв., по данни на НОИ. Тоест по-високите пенсии за работещите при първа и втора категория не са за сметка на по-големите вноски на тези лица.
Те биха получавали много по-малко, ако трябваше да разчитат на натрупаното в пенсионните фондове.
Средната пенсия от професионалните фондове за работещ при първа категория, който е осигуряван със 120 вноски върху средния осигурителен доход за съответната година при срок на получаване 11 г. е 58 лева, а при 8 години е 80 лева, посочи Зайкова. За втора категория труд средната пенсия върху средния осигурителен доход е 125 лева за трите години преди достигане на общата възраст за пенсиониране. Изчисленията са правени според срока на получаване на ранните пенсии.
Дори да са били осигурявани на максималния доход, работещите при вредни условия не биха натрупали достатъчно в партидите си.

Максималната пенсия за работещ при първа категория труд, който има 120 вноски, т.е осигурявал се е пълни 10 години върху максималния осигурителен доход за съответната година, би била 217 лева - при срок на получаване 11 години. 
Ако срокът на получаване на ранната пенсия е 8 години, тя ще бъде 298 лв.
Според разчетите максималната пенсия за работещ при втора категория труд, който е осигуряван за период от 10 г. върху максималния осигурителен доход за съответната година и при средна годишна доходност за целия период 5,6% при срок на получаване 3 г. , е 464 лева.

Зайкова защити създаването на нов фонд към НОИ за работещите при първа и втора категория труд. По думите й в цяла Европа и почти никъде по света няма ранно пенсиониране, създадено на капиталов принцип, схемите в повечето страни са в рамките на първия стълб на солидарната система. Нямам никакви претенции спрямо фондовете, те са работили, защото законът е бил такъв, но моделът е бил сбъркан от началото на пътя, коментира тя.
По думите на Зайкова моделът в България е идея на Световната банка за нас и Полша.
"Поляците още първите три години видяха, че работата не става и го зарязаха, ние единствени останахме 10 години да мъчим модела", допълни тя.
Мика Зайкова каза, че синдикатите имат подписи от всички федерации на работещите при първа и втора категория, които подкрепят създаването на фонда. "Няма луд, който да иска пенсия от 50 лева, вместо над 400 лева", коментира Зайкова.

Според сега действия закон осигуряване правото на професионална пенсия за ранно пенсиониране за първа категория на труд възниква при наличие на не по-малко от 10 г. работа при условията на първа категория труд и 8 г. по-ниска възраст от обичайната възраст за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. В тази категория попадат пенсиите на миньори, химици, металурзи, летци, водолази и др.
За ранна пенсия по втора категория на труд се изисква не по-малко от 15 г. работа при условията на втора категория труд и 3 г. по-ниска възраст от възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.
Във втора категория са някои работещи в рудници и в кораборемонта, локомотивни машинисти, шофьори на автобуси и тролейбуси, балерини, циркови артисти и т. н.