Така например  потребителите в София ще трябва да наберат „02” преди номера на търсения от тях абонат в същия град.
Променя се и начинът на избиране на кратки номера за регионални услуги. Те вече ще бъдат избирани с префикс и съответния код на областен център в България. Например „точно време” от гр. София и област София ще се избира с „02 180”, от Варна и област Варна с „052 180” и т.н.
Избирането на номерата за спешни повиквания - 150, 160, 166 и 112, както и на номерата за предоставяне на услуги със социална значимост от обхват „116” и на номерата за достъп до справочни услуги от обхват „118”, не се променя.

От Комисията за регулиране на съобщенията  (КРС) съобщиха, че не се допуска паралелното използване на открито и закрито номеронабиране (без код и с код).
Мотивите на регулатора са, че въвеждане на закрито номеронабиране е заявено на 5 май 2010 г.  и че  "близо една година е достатъчно време за подготовка и въвеждане на техническите изменения в мрежите на операторите и за информиране на абонатите".

От "Виваком" обаче твърдят, че исканата от тях 6-месечна отсрочка за пълното въвеждане на закритото номеронабиране е за удобството на потребителите. "Целта е клиентите да бъдат улеснени в прехода към новия начин на набиране на номерата", добавят от оператора, цитирани от LiweNews.

КРС отхвърли тезата, че въвеждането на закритото номеронабиране ще затрудни българските потребители.
„ Нека не забравяме, че на този принцип се набират мобилните номера в България, както и номерата в други населени места – „извънградските номера”, с което крайните потребители са свикнали от години. Освен това, голяма част от съвременните телефонни апарати позволяват да бъдат запаметени най-често избираните номера, което допълнително улеснява крайните потребители”, коментира председателят на КРС Веселин Божков, цитиран от "Фокус".

В рамките на шест месеца след въвеждане на закритото номеронабиране, за улеснение на потребителите, при набиране на географски номер без префикс и код ще се включва гласово съобщение с текст, поясняващ изискването за набиране на номера, уточни председателят на регулатора.

От комисията са категорични, че с промяната набирането на всички видове номера в България ще бъде унифицирано, което ще е от полза както за потребителите, така и за конкуренцията на пазара.