Ако за Севера винаги е било характерно благоразумието и дори предпазливостта, то на юг се отличават с разточителство, отбелязва Алън Грийнспан в своя статия, цитирана от руското издание “РБК Дейли” и агенция "Фокус".

Единственото, което може да спаси валутния съюз, е възприемането от периферните държави на северния модел на поведение.

Грийнспан отбелязва, че еврозоната е разделена на две територии – южна и северна. Това може да се забележи просто, сравнявайки еталонните германски държавни облигации и ценните книжа на другите страни-членки. Разликата между боновете (доходността) на ФРГ и нейните северни партньори (Холандия, Австрия, Финландия и Франция) е сравнително малка – 0.04-0.08%. Но ако се преместим на юг, то разликата расте стремително – от 3.7% за Италия до 19.6% за Гърция.

Междувременно британският премиер Дейвид Камерън призова европейските лидери да извадят „голямата базука”, за да се справят с кризата в еврозоната, и предупреди, че Европа има на разположение само няколко седмици, за да избегне икономическата катастрофа. „Файненшъл таймс” цитира негов призив към Франция и Германия да преодолеят различията си и до края на годината да приемат категоричен план за прекратяване на несигурността, която според него ще има „смразяващ ефект” върху световната икономика.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози отхвърлиха подозренията за спорове между тях. Двамата обявиха, че Париж и Берлин са "решени да направят необходимото за рекапитализирането на банките, за да се гарантира предоставянето на кредити за икономиката".