Комбинатът "Кремиковци" бе продаден вчера за 316 милиона лева на "Елтрейд къмпани" ЕООД. Компанията е с управител и едноличен собственик Лъчезар Варнаджиев - на 26 години.

Според банката компанията вече има сключени предварителни договори за продажбата на част от неработещите активи на комбината.
"Кремиковци" АД е познат като клиент на банката в продължение на приблизително 10 години от времето преди продажбата му на "Глобал Стийл Холдинг Лимитид" през 2005 година. Във връзка с това Първа инвестиционна банка познава добре производствените активи на комбината и за нас не беше трудно да направим оценката на рентабилността на проекта, отбелязват от банката.

От ПИБ смятат, че част от производствата в "Кремиковци" могат да бъдат пуснати в експлоатация. Това са стоманодобивното производство и по-специално Пещ "3", Непрекъснатото разливане на стомана и Стан "1700".
С незначителни допълнителни инвестиции тези производства могат да бъдат възобновени, което ще осигури работа за приблизително 1000 души.

Банката е правила анализ на очакваните парични потоци и при двата сценария - действащо предприятие и ликвидация на активите. И в двата случая нормата на възвръщаемост на инвестицията покрива в достатъчна степен риска от проекта, се посочва в съобщението.