Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков по време на дискусия в парламента, свързана с кражбите на метали, предаде „Фокус”.

По тази причина от МВР и министерствата на околната среда и на икономиката ще инициират забрана физически лица да предават отпадъци от черни и цветни метали, които нямат битов характер. Електрически кабели, жп състави, метални капаци от шахти и други отпадъци от небитов характер ще могат да се предават само при представен документ за произход и подписан договор, съобщи БТА.

Екоминистърът Нона Караджова смята, че физическите лица въобще не трябва да имат възможност да предават срещу заплащане черни и цветни метали в пунктовете. Тя посочи, че трябва да има специализирани пунктове, в които частни лица могат да предават безплатно отпадъци от строителни и ремонтни дейности.
Като кражба Караджова определи и вземането на метали от контейнерите за разделно събиране.

Предвижда се и увеличаване на размера на наказанията и глобите. За кражба на жици и кабели - от 1 до 5 години лишаване от свобода и глоба до 20 000 лв.  Затвор до 5 г. и глоба от 5000 до 100 000 лв. пък се предвижда за изкупуване или извършване на търговска дейност без лиценз. МВР предлага и увеличаване на наказанията за незаконно присъединяване към електропреносна и електроразпределителна мрежа - от 1 до 5 години затвор и глоба до 15 000 лева, а при повторност - от 3 до 8 години лишаване от свобода и глоба от 15 до 20 000 лева, обясни още Вучков.

През 2009 година в БДЖ и НКЖИ са регистрирани 145 посегателства само на вагони, превозващи скрап. 250 са тези посегателства пък само за първите 9 месеца на тази година. Себестойността на откраднати съоръжения на ЧЕЗ е близо 2 млн. лева за първите девет месеца на годината.

Разкриваемостта също е по-голяма, но не решава проблема, призна Вучков.
Той отбеляза, че много често граждани не сигнализират за такива кражби. А например масово разпространени са кражбите от гроб на покойник с цел търговия с метали, като в близост до гробищни паркове има пунктове. Чести са и кражбите на бакърени съдове в малките населени места, на метали от паметници.

Имаме изключително либерални условия за изкупуване на черни и цветни метали, каза на свой ред и вътрешният министър Цветан Цветанов.
"Ние сме и единствената държава от ЕС, в която има толкова много пунктове за изкупуване на черни и цветни метали – около 2400. Освен това, няма никакъв контрол. България може би е една от малкото държави, в които физическо лице може да предава релса за вторични суровини", коментира вицепремиерът.

В началото на месеца Цветанов заяви, че пунктовете трябва да бъдат намалени до не повече от 400.

Той даде пример с откраднатия паметник на Владимир Димитров - Майстора в село Шишковци. Стойността на метала, от която е изваян паметникът, е била около 1700 лева при предаването му в пункта, а според експертизата – 45 000 лева.