Край на търговията с метални отпадъци

Има "взрив" на престъпленията, свързани с кражби на черни и цветни метали в цялата страна. Основна причина за това е повишаване на цената им на борсите.

Обратно в новината

Коментари - Край на търговията с метални отпадъци | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да забранят употребата на пари защото те могат да бъдат откраднати и хората които имат такива в наличност да отидат и да ги отдадът без обезпечение в най близкото районно управление.

Bсичко се виждаше и знаеше м н о г о добре с години.A предните правителства а к о искаха можеха да оправят проблема. Hо бяха презаети с какво - ами то се вижда с к а к в о!!!! Bижда се по всички съответни отговорни личности. C а м о слепите не могат да го видят! Dано сега това е вече с е р и о з н о!

Не ни пречете българия е наша.Че я разпродадем цялата щом не ни храните както требе.Време е да се износите кой че чека 50г.АЙДЕ къш.

Къде е тоя край на търговията? Министрите и чиновниците само търталясват из коридорите на властта за това онова, големи пожелания, гол обещания. Предупреждават мангалите че може да им се случи нещо и те от днес ще хукнат да преизпълняват петилетката за 2 месеца. Кретени държавни чиновници, такова нещо не се говори, това се гласува, решава се тихом-мълком за ден два и влиза веднага в сила!

трибва да махнат всички малки пунктове , които укриват краденото от физическите лица и не ги описват в регистрите за покупки от там и не плащат данъка към дърявата , а после се оправят все някак си с фалшиви документи .това е масова практика на пунктовете за вторични суровини. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Това е все едно да забраниш на банките да не приемат крадени пари!

Ето още една скромна идейка - да се изкупуват тия метали само и единствено срещу документ за произход(касови бележки и фактури). Така хем ще спрат да тарашат за "железо", хем и на част от бизнеса ще му се наложи да излезе на светло.

Това е поредният кьорфишек. Търговците на цветни метали ще си продължават с бизнеса, защото са защитени от държавата, частните леярни ще изпълняват изискванията към отливките и т.н. Ако досегашните правителства стимулираха кражбите въобще, то сегашното правителство стимулира главно битовата престъпност. Не може една държава със средновековен феодален строй да членува в съвременния Европейски съюз. Това значи, че трябва да извърви нормалното си развитие през смъртните присъди за престъпници, разцвет на културата и чак тогава ЕС.

За съжаление е доста трудно да се реши проблемът. Като се забрани на физически лица какво от това? Има ли ги изкупвателните пунктове винаги може нелегално да се изкупува пак от физически лица - ще бъде добре дошло за търговците да дават по-ниска цена. Все едно да се закрият всички автоморги, което няма как да стане. Не може да идва германски самолет за да прибира бракуваните автомобили - трябва да има местен пункт. Има ли го - там може да се пробутва всичко и от частни лица. Вариантът със свирепи глоби и затвор е добро пожелание, но както знаем за много по-груби нарушения не се случва, камо ли за продаване на метали макар и крадени. Щом купувачът има интерес ще се намери начин да се прикрива и легализира стоката.

Чудесно, е че най-накрая искате да сложите забрана на тази практика, но питам какво решение предлагате за стотиците хиляди гладни и неграмотни цигани в България? Ако не крадат желязо просто ще намерят друг вид "дейност", за да се препитават.

Пореден гаф на гадната мръсна българска политическа смрад. Проблема ще бъде решен при по стабилни наказания и глоби за крадците.

нАЙ-СЕТНЕ НЯКОЙ СЕ СЕТИ, СЛЕД КАТО 20 ГОДИНИ "ЕЛЕКТОРАТЪТ" КРАДЕШЕ ПОД ПОКРОВИТЕЛСТВО И НА ПОРАЗИЯ...Правеха се че не виждат нито в пунктовете, които приемаха, нито тези, дето трябваше да следят.

Пак се опитваме да решим следствията, а не причините. Причините са бедност, алчност от страна на търговците и безгрижно безхаберие от страна на държавните органи. Значи хората няма да могат да предават металните си отпадъци, както до сега срещу символични цени, но далаверата няма да спре, защото заинтересованите фирми ще търгуват с тях. Не само това, ще имат привилегията да бъдат защитавани от държавата и да бечелят от нещо, което не е тяхна собственост. Мажем екологично, а то пак на лай.а мирише!

"МВР и министерствата на околната среда и на икономиката ще инициират забрана физически лица да предават отпадъци от черни и цветни метали, които нямат б..." МВР и министерствата на околната среда и на икономиката ТРЯБВА ДА забранят на ЮРИДИЧИСКИТЕ ЛИЦА да ПРИЕМАТ отпадъци от черни и цветни метали, които нямат битов характер!!!

За всеки отпадък да се създават допълнителни хартиени отпадъци - т.е. договори, разрешителни, лицензи, да се създава работа на безкрайни редици от бюрократи, които да бъдат питани за всяка дреболия и те разбира се да не смеят да поемат отговорност и да те разиграват до момента, в който не намерят начин да намажат нещо. В това се превръща Европа, а България си е такава в червата. Не знам как точно безкрайната паяжина от взаимно проверяващи се инстанции и частни организации длъжни да се оплитат в нея ще донесат просперитет или дори решение на такъв дребен проблем като кражбата на метали, но сигурно това е прогреса - закон за всичко, дори и за това колко пъти се предъвква на лява буза и колко на дясна преди да преглътнеш. Между другото - онези дето говорят направете закон - колко закона сте прочели, колко сте разбрали, колко от разбраните сте разбрали по същия начин като съседа? Сигурни ли сте, че не нарушавате десетки закони всеки ден, без дори да знаете? Абе хора! Един ден горските духове ще се сетят за нас и ще ни подгонят за всичкото ни безумие. Колко гори изсекохме само за да се контролираме едни други и все накрая всички сме си криви, далеч по-добре ще е вместо на хартия тез дървета да се ползват за бой по задните части на ония дето си мислят, че с мастило и хартия се прави закон.

да отварят работни места на хората да ца заети в работа да имат заплати иняма да крадат кабели застото полититите крадат много повете свинете му с свини *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Не мога да разбера, що за плоски разсъждения имат някои от пишещите тук. Че има вероятност да се повиши битовата престъпност е вярно, но дай сега да им даваме безплатно желязо, за да не ни крадат и обират. Егати логиката.

Живеем в циганска и мафиотска държава.Нощем в Плевен е пълно с каруци без номера.Никой не ги санкционира тези цигани.Тези цигани си имат районнни пунктове в който предават желязото,същите е под чадъра на полицията и прокуратурата. Съмнявам се в добрите намерения да се сложи край на ограбването.

Сега ще има бум на безкруполните обири на жени, деца и старци! Пазете ги!

Разни неузрели тикви правят аматьорски упражнения на тема Нероден Петко,но за всеки умен българин това е добра новина!Явно ордата на Станишев Доган беше отлично сработена с мафията по металите,а може би бяха тъпи до невъзможност ,за да предприемат тези мерки!

За този коментар важи лафа- много си тъп Саше. От кога е проблемът с пунктовете за черни и цветни метали спомняш ли си? Още Ст.Софиянски на времето като мин.председател говореше за такъв проблем, но не можа да го реши, тъй че не влагай политика в него.

Ами след като никой не може да го разреши, значи няма интерес или наистина е тъп. Точно това е казал и колегата отгоре. А ти явно също си тъп, щом не си го разбрал.

физически лица да предават отпадъци от черни и цветни метали, които нямат битов характер..... РАЗБИРАЙ - БИТОВИТЕ КРАЖБИ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ.

Дано най-сетне се направи нещо. Цигани и не само цигани крадат на поразия. Вадят кабели , които после ние плащаме, релси и т.н. неща застрашаващи понякога дори нац. сигурност. Хайде стига с тоя битак. Доста почленувахме в евросъюза и това с отпадъците не се трае. Дано мерките са ефективни, че точно там ни е слабото място - да окъкваме и най-добрите идеи.

изкупуването и продаването на релци, паметници, капаци от шахти и пр. безспорно е очевидно нарушение, но мен ме притеснява НЕОТАЛИБАНСКИЯ маниер на действие на сегашното правителство. Политиката му е за всяко нещо което не е изрично разрешено да се третира като забранено, да се налага догматично и за сметка на обикновения човечец. Навсякъде по новините четем че са "разбили" "Разгромили" и пр, а нийде не видяхме да е направено нещо, човек да се почувства спокоен, да са създадени условия за плодотворна работа на някого или да се отпуснат някакви преференции на добросъвестните и лоялните

Андрешко, че ти с тоя ник си отговаряш сам.

ха на надка бизнеса ще замракне.....

КАТО МВР НЕ МОЖА ДА СЕ СПРАВИ С КРАЖБИТЕ НА ТЕНЕКИЯ ПО ЛЕСНО ИМ ДОИДЕ ДА ЗАБРАНЯТ ТОЗИ БИЗНЕС СЪС ЗАКОН...КАКЪВ СРАМ БАТЕ Б.

ТЪПАТА кумунистическа Ш`ндувера и шайката разбойници освен забрани , лейките им кухи нищо стойностно не могат да родят . 2кинта е регистрацията на фирма, какъв е проблема на манго да ти предаде през фирма отпадъци която е купил от несъществуваща или закрита такава. Ако искате и по ддс ще му я регистрират и нтрастат деклараии ще ви пуска. Баси и миндилите неадекватни. Като кражба Караджова определи и вземането на метали от контейнерите за разделно събиране. Да не би момата да е акционер в някоя от немошеническите псевдо еко органицзации - екобулпак,рекопак,булекопак,екопак, и не зная какъв пак, на които им плащаме едни екотакси уж да събират разделно . Я да видим ще ли им го турят туй мнение

какъв глад бе човече,те ако са гладни нема да се котят като мишки!

.ВЕЧЕ 20 ГОДИНИ ПРАВИТЕЛСТВАТА НЕ ПОЖЕЛАХА ДА СЛОЖАТ РЕД-ТОВА ОТ МЪРЗЕЛ ЛИ БЕШЕ ИЛИ ОТ ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ,ПОНЕЖЕ Е ЯСНО ЧЕ ВЪВ ВСЕКА ИКОНОМИЧЕСКА ДЕЙНОСТ ИМА СЪОТВЕТНА ОРГАНИЗИРАНА МАФИЯ КОЯТО ПЛАЩА НА ПАРТИИТЕ.КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ ЗАБРАНИ ИЗКУПУВАНЕТО ОТ ЧАСТНИ ФИРМИ НА ЧЕРНИ И ЦВЕТНИ ЕТАЛИ.ТАКА СТРАНАТА ЩЕ СЕ УСПОКОЙ И ЩЕ СЕ НАМАЛЯТ И ДОРИ ИЗЧЕЗНАТ КРАЖБИТЕ НА МЕТАЛИ И ПРОВОДНИЦ.КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ.ДАНО ПРОРАБОТИ

Браво! Не може бай Мангал да предава цветни метали. Някой да е виждал такива да се търкалят по улиците. Всички знаят, че такива предадени в пунктовете са само крадени!

Ехоо, филанкишията, чак сега ли се сетихте за подобна мярка. Хората падаха в откраднати шахти, седяха на тъмно без ток, без телефон, обираха домовете им,...убиваха ги...

А ДАНО, АМА НАДАЛИ!

Пълна забрана за изкупуване на черни и цветни метали от физически лица и фирми, които няма как легално да са се сдобили с тези метали. Да влезе в действие от 1.07.2011, а дотогава гратисен период, за да може всички прибрани хора да се отърват от "ценните" запаси от черни и цветни метали. След това пак да приемат, но безплатно. Най-много транспорта да поемат, ако си заслужава. За старите електроуреди може да се задължат магазините за електротехника, при покупка на нов уред да приспадат от цената му, ако се върне стар. Варианти много, само желание трябва да има.

Кражбата на метали е инициирана само от едно нещо - ГЛАД ! Естествено нищо не оправдава кражбите,но точно този вид са от хора с определен етнос,които единственото,което ще направят е да сменят вида на кражбата.Хората стоящи начело на тези изкупвателни пунктове са "неволните"поръчители на тези кражби,защото няма как да се заблудиш откъде е тази "стока" натоварена в каруцата.Каквото и да се каже инициативата е похвална,но времето ще покаже,че някой има нещо предвид в този бизнес,защото вакуум в лесните пари няма !

Тези, за които говориш са гладни, щото ги мързи да работят. Знаят само да мрънкат, мърсят и крадат щото така им е най-лесно. Боклукът на обществото, паризитът за всеки данъкоплатец.

много са ти плоски разсъжденията, гладни щото ги мързи да работят. има хиляди други причини, които кухата ти чутура трудно може да разбере

Всяка животно като го заклещиш в ъгала, и разбере, че ще мре почва да хапе. Сега ще има бум на безкруполните обири на жени, деца и старци! Пазете ги!

Браво! Ако достроят "Тракия" и приемат този закон си подсигуряват втори мандат. Българина не го боли толкова от откраднатите милиони от бюджета, колкото като му разбият вилата/мазето/къщата заради 2 чугунени радиатора и 100 метра жици!

ами теба ако не те боли за 2 радятора и 100 метра жица що не си отвориш къщата и остави мангалята да изнесат всичко що е метал?!

ти маи не четеш внимателно какво е написал човека. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Първото правителство, което иска да се решават проблемите! Макар че много от българите заслужават цял живот да ги управляват такива като царя и комунистите. Както се казва - колкото и да му мислиш доброто, то си иска да си живее като говедо - да го доят и дерат...

Трябва да се въведе държавен монопол в изкупуването на вторични суровини. От частни лица да се изкупуват само хартия, стъклен амбалаж, пластмасови опаковки и други подобни битови отпадъци. Цветните и черни метали да не могат да бъдат предавани от физически лица.

Отпадъци от бита-само в контейнерите за разделно събиране! Иначе обирите по къщи и по вили ще станат основен начин на изхранване на циганската паплач.Тогава наистина ще грабнем оръжието!

Най-после!

Министър Караджова,искайте законодателно да се забрани приемането на черни и цветни метали от физически лица.По каква логика може да се обясни предаването на ПАРЧЕТА от релси,калодки,медни кабели,алуминиеви проводници,цветни отливки,капаци и решетки от пътни шахти в пунктовете за отпадъци?!Та това си е от 100% хайдуклук!При това с не големи,а с огромни икономически щети за дружествата и фирмите,щети които обикновения гражданин придобива "ПРИВИЛЕГИЯТА" да плаща!Всичко казано по горе се знае от години,ами забранете го със закон,крминализирайте го!Вкарайте го графата ТЕРОРИСТИЧНО ДЕЙСТВИЕ!Кражбите на всичките изброени погоре материали водят единствено до трагични последствия за невидни граждани.Нима това не е ОЧЕВАДНО!!!

Ей вече от контейнера да извадиш нещо, могат да те осъдят за кражба!! ега ти държвата! Всички отпадъци предавани от ромите срещу жълти стотинки, стоят десетки години безстопанствени и змърсяват средата, в която живеем! сега и този естествен процес ще забранят!

Хей "шаран", не ти прилича да си паламуд! Първо:Не се наричат роми, а цигани. Второ: Това което предават е 100% крадено, а не изоставено. Трето: като си се загрижил за средата, в която живеем, колко пъти си почистил тези отпадъци и си ги сложил в предвидените за тази цел контейнери?

До колкото ми е известно в съседна Румъния кражбата на проводник се приравнява на тетористичен акт и наказнието започва от 15 години +

Тия малоумници пак слагат каруцата пред коня. В тъпата Турция, наказанието за крадени кабели е 35 години затвор, защото е в графа саботажи и тероризъм. И за продавача и за купувача. За продажба на дрога е 130 години. В тъпата Турция.

Гьотферен, тъпата Турция не е в Евросъюза, ънъдъм .Тъпата Турция има 700хил калпака армия и още 200хил джандара и може да си позволи азиатски мерки. У нас е демоКрадция и не може да стават таквизи работи, щото сме синхорнизирали законодателството си с ЕС

Ей неканения като си неканен какво търсиш тук и ръсиш глупости , хайде да не казвам това което мисля че няма да поместят коментара ми. От това някои няма да разберат колко неправилно мислиш. Ааааа, ти сигурно си платен за да ръсеш такива бисери. Това че частно лице няма от къде да вземе релса , даааа така е. Ама да знаеш аз например имам 5 / пет / стари водомера , мои са си и от баща ми , други месингови и медни отпадъци. Ха сега ми кажи какво да ги правя като не ми ги приемат в пунктовете. Ами аз ще ги хвърля , други също и ето че много вторични суровини се погребват. И какво става тогава, вместо да рециклираме , ще ги оставяме на бъдещите поколения да ги изкопават като антики. Баси пе..рското мислене , а много умни се оказаха тия гербери бе .... Ама като има и такива които току що са паднали от Марс , така ще е .

Много ми дреме колко водомера имате ти и мурукът ти. Ами, няма да ги предаваш и толкоз. Ама пък ще спрат кражби на жици, решетки и всякакви подобни.

"...Ами аз ще ги хвърля ..." в КОНТЕЙНЕРА за разделно събиране и готово. Какъв Ви е проблема

в една нормална страна не се изкупуват метали,осигурява ти се място за изхвърлиш безплатно и това е.до тук стана ясно,че хора като теб мислят само за мазните си г..... и как да изкярят нещо,отколкото как да се предотвратят бъдещи престъпления от типа "намерена убита старица заради кабели"...

Нама логика физически лица да предават цветни метали срещу заплащане. В нормалния бит на хората не се образува кой знае какъв отпадък от цветни и черни метали. Всичко останало са от кражби. И по скоро да има пунктове, в които да ги предаваш безплатно. За мен основно предават тези, които крадат.

Извинявай обаче това лято при почистване на стара къща на родителите ми (забележи не е крадено) изнесох и продадох около 2 тона желязо което включваше стари перални, боилери, части от автомобили и печки, хладилник и какви ли не още глупости и си взех добри пари за тия боклуци, я ми кажи сега дали само от крадене идват бе калъф къде щях да ги сложа тия боклуци бе у вас ли?

Съвсем правилно - това са отпадъци от битов характер. За такива неща тук обикновено никой не ти дава пари - просто имаш право да ги изхвърлиш безплатно. Иначе изхвърлянето на отпадъци струва пари. Най-добре изобщо да се спре изкупуването от физически лица, за да престане и ровенето в кофите и разхвърлянето на цели контейнери заради 5 кила скрап, които някой ще намери и ще предава за стотинки. Парите, които ще получи от това си занятие са несравними със щетите от замърсяването, което причинява.

надявам се да не ти се налага да разбереш защо тези хора са на това мнение. наи-правилното решение е точно това, а за да се стимулира тази дежност , може да се дават облекчения при нова покупка ако се върне старята техника. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

говори се за някакав ред,за да може тези,които са откраднали да не могат да вземат пази за откраднатото и от там да не се краде!стотици хора са изпатили от крадците!тотална забрана едвa ли е уместна!

Аз също това лято при чистене на старата къща откарах почти 1.5т. скрап. Като някой от боклуците бяха железа на по 100г. стоящи още от най стара къща в двора ми. Е, ако никой не даваше пари за тия стари железа, перални,печки, скелета на лози и други просто нямаше да ги искарвам а щяха да отидат пълнеж на някоя подпорна отзад или подобно... Но да ги карам до пунк безплатно на сульо няма да стане... и да ги запъвам да ги влача... Така си взех почти 600лв. от цялата работа... и само заради това че може да се искара прилична сума пари оттях си разчистих двора по тоя начин, а можеше да си ги закопая просто, по лесно, имам няколко декара двор, не е проблем... Така че изкупуването на битови такива отпадъци не трябва да спира, все пак ние повечето живеем в собствени домове, и за по 1 живот време се събират прилично такива боклуци. Аз питам какво да правя със стъклените отпадъци като да ги нося за предване не покрива дори горивото... после не сме събирали разделно... с хартиите е ясно, паля си печката, те дори недостигат...

Може да се въведе контрол над изкупвателните пунктове, като: 1. се намали техния брой 2. се махнат от промишлените зони на населените места, защото те са основния източник на крадени метали 3. се наложи тотален контрол (ако е необходимо ежедневен) от полицията над тези пунктове. Ако броя им се намали драстично МВР ще има ресурс за контрол, откъдето ще се намалят кражбите които разследват безрезултатно. На всеки предал метални отпадъци да се издава документ откъдето да е видно кой е предавача (чстно лице или фирма). 4. се изиска от тези пунктове да бъдат оборудвани с видеонаблюдение и се назначи охрана която да е добре мотивирана финансово. 5. При нарушения на регламентиращите документи от изкупвателните пунктове, глобите да са шокиращо високи, а ако се повторят- отнемане на лиценза. Лиценз да се дава при много сериозни изисквания към фирмата, която го желае. Ако могат да се приложат още някакви превантивни мерки е добре. Убеден съм, че тогава няма да има смисъл от кражби.

1. Не е пазарно и демократично да се намалява броя на пунктовете 2.Отпадъците са в промишлените зони основно поради което е най-удобно там да са и пунктовете. 3. Контрол трябва да има, но без да се пречи на бизнеса. 4.Видеонаблюдението е фашистки приом и трябва да се избягва навсякъде. Нарушава драстично правата на хората по обществени маста, работни места и т.н. 5.Да, трябва да има сериозни наказания при несъмнени, доказани престъпления. Достатъчно е полицията просто да си върши работата, не извънредни мерки и терор над нормалните хора. Полицията наброява 60 000 - предостатъчно е ако има воля да се справи с престъпността.

трибва да махнат всички малки пунктове , които укриват краденото от физическите лица и не ги описват в регистрите за покупки от там и не плащат данъка към дърявата , а после се оправят все някак си с фалшиви документи .това е масова практика на пунктовете за вторични суровини. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Откраднаха чешмата на входа!Това как ви се струва!Нормална Страна ли сме? Не наказвате престъпниците,защото ви трябват за изборите/циганите срещу някой лев гласуват за вас/прости хора са те!Ние пък затова ,че ви търпиме сме още по тъпи!Потъваме дълбоко!