Кражбата е станала от строителен обект на „Монтажи” на ул.”Коста Лулчев” в квартал "Гео Милев" вчера около 15 часа.

Уредът – гама-дефектоскоп, съдържа радиоактивен елемент - ампула иридий -192, с активност 10 Кюри (Ci).
Той е с изцяло метален корпус, сребрист на цвят, с оловна защита на вградения радиоактивен източник, Г-образна дръжка и размери 25/10 см, тежи 5 килограма.
Уредът крие изключителни рискове за всеки, който се опита да го разглоби, предупредиха от полицията.

Началникът на Първо РПУ Евгени Игнатов обясни пред БНР, че ако до 70 дни устройството не бъде повредено, радиоактивната капусла ще се разпадне и уредът ще стане безопасен за хората.
Не може да се стигне до радиоактивно замърсяване на голям район, ако капсулата бъде извадена. Обхватът на лъчението може да достигне 100 м.

Гама-дефектоскопът се използва за проверка на здравината за заварки на тръби. В случая е трябвало да бъдат проверявани заварките на тръби на "Топлофикация", които се подменят в района. Устройството е оставено без надзор от 2 до 5 минути.

Полицията работи по версията, че клошар е извършил кражбата.
Започнаха масирани акции по пунктовете за изкупуване на вторични суровини с надеждата да открият опасния предмет, предаде БНТ.
До късните следобедни часове дефектоскоп не бе предлаган.

Според разследващите той струва около 10 000 лева. Притежават го само фирми със специален лиценз.
Стойността му е в пъти по-малка като вторична суровина.

От полицията отхвърлиха възможността да е откраднат заради веществото, защото не знаят то да има двойно предназначение, в същото време е в прекалено малко количество.

От Агенция за ядрено регулиране призоваха да се предаде уредът в полицията или този, който го е взел, да го остави някъде и да се обади на тел. 112.

Вечерта от МВР съобщиха, че са открили гама-дефектоскопа. Металният корпус е цял и не е разкапсулован, няма опасност за населението.

Около 20 часа в СДВР е получена информация за местонахождението на уреда.
Незабавно полицейски екипи са посетили посочения в съобщението адрес.

След извършените замервания от екип на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ не е установено радиоактивно облъчване.
Уредът е откаран на безопасно място и е осигурена охраната му.

Междувременно от "Топлофикация" разпространиха съобщение, че уредът не е техен, а на лабораторията „Бултест”, наета от фирмата-изпълнител на обекта „Енергоремонт холдинг”.
„Топлофикация София” не носи отговорност за машините, уредите и др., използвани от фирмите-изпълнители до окончателното завършване и предаването на обекта с Акт 15 обратно на компанията, обясниха оттам.