Намериха опасния уред цял - няма радиация

Изключително опасен уред с радиоактивен елемент, откраднат от строеж в София, хвърли в паника полицията. Уредът бе намерен по сигнал на гражданин след повече от ден издирване. Няма опасност за населението, съобщиха от МВР.

Обратно в новината

Коментари - Намериха опасния уред цял - няма радиация | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо не кажете къде е бил, кой го е откраднал и кой ви се обади?

Мдааам...отново са мургавите гарвани...

Ееее, намери се най-сетне. 555, няма ли да отрониш някоя хвалбичка за вътрешния?

10 Кюри са 370 милиарда Бекерела! Това ако го разглобят... не ми се мисли какво мазало ще стане :(

Абе не знам, но и в детекторите за пушек има вътре един радиоактивен метален цилиндър. Имам един в къщи, та не знам колко ли излъчва :D но има знак на него за радиация! Преди време исках да го разглобя(за да разбера как работи), но като видях знака и надпис с големи букви WARNING!!! та се замислих :D

...та сега като погледнах пише "CAUTION RADIOACTIVE MATERIAL Am241 37kBq"

3евзек

С други думи - само 10 милиона пъти по-слаб.

Един съвет - предай си пожароизвестителя за съхранение, а не си го дръж в къщи. Никога не е ясно кой ще го намери и какво ще му хрумне да разглобява.

"Когато рибите изплуват"

Хмм това вярно хич не е безобидно нещо..ето подобния случай от '87 в Бразилия. Фигурира в списъка с най-тежките ядрени инциденти: link

Споко.. Бат Бойко, ще ги смачка тези лекете пратени от трактора да всяват смут в държавата. Дръж се Генерале, ние сме с теб до гроб..

И още нещо - това е европейска столица, 21 век................. А някакви крадци разнасят из София радиоактивен уред който всява страх сред столичани, вие си правете сметката в каква държава живеем..................

Ами ако не е открадното, ами е забравен в някоя тръба и сега ужким е откраднато.......... Надявам се да го открият по-бързо, все пак подобно нещо едва ли може да се скрие и остане незабелязано, а пък и на циганите за какво им е освен за вторични суровини. Според мен рано или късно въпросния уред ще се открие, стига да не е зазидан някъде.

Някой зна ли колко милисиверта е "НОРМАЛНОТО" излъчване по градовете принципно, и ако някой който има гайгеров брояч започне да публикува публично облъчването в града, какво ще се случи...?

0.11 микросиверта/час е в София link

НЦРРЗ в google

Да се надяваме въпросните кръдци да четат тук, за ад са наясно колко е опасно :)

Това е доста скъп уред. Чудя се как са го оставили така без надзор.

Там всичко се оставя без надзор след края на работния ден. И аз им се чудя на акъла.

Не се чуди бандитите от топлофикация ще ти го калкулират във фактурата другия месец.......

Какво сте се развикали всички?! Изчакайте още няколко часа да се стъмни, след това обиколете циганските махали и където свети цялата къща в призрачна зелена светлина - там е уредът! И да го отворят - опасност няма! Циганин, умрял от радиация няма! На Лакатник отмъкнаха цялото желязо от урановите мини и нищо им няма, тук за някакво цезийче сте се загрижили..

10Ci=10x3.7E+10 разпада за секунда около 10g 226Ra. Яко, т'ва е нещо супер опасно в подходящи ръце, дано не попадне там. Инак 'тиквата' дето го е гепила, ако си 'поиграе' с него е мъртва. Много лошо, мноооого!

търсете го на битака уикенд-а, 100% някой ще го изкара там, здрав или вече отворен...

Мангалите, които са го откраднали едва ли могат да четат, вече са седнали да го разпарчетосват в някой коптор ... после ние трябва да плащаме за лечението им.

Е, те това е сериозен повод за война! Егати персийците... Да крадат разни уреди... С радиоактивности ... Къде е подводницата? :))

Са у маалето от тъмно-зелени, ще станат искрящо-зелени!

ЕФФФФФФФФФФ..... И ТИ СИ ЕДИН ДОКТОР....... ВИКАМ ТИ ДОКТОРЕ, ЩОТО НИ ТИ ЗНАМ ИМЕТО. АКО СЕ СЕЩАШ КАКВО ТИ ДУМАМ ДЕ.

Оставете го човека. Нали виждате че не е добре.

топлофикация, заедно с цялата енерг. мафия, и техните покровители, излъчват радиоактивност /да минават по домовете и да искат пари за нещо което никога не си ползвал-световната мафия, може само да завижда/

ЛЕКО ТЕ КОРИГИРАМ И ТО ВЕДНАГА: КРАЖБАТА НА КАПАЧКИ И КРАЖБАТА НА СНАЙПЕРОВА ПУШКА СИ Е ВСЕ КРАЖБА. ОБАЧЕ: ХОДИ ОТКРАДНИ ВТОРОТО, ТА ДА ВИДИМ ББ ИЛИ ЦВЪ ЦВЪ ДАЛИ ЩЕ СЕ ПОЯВЯТ НА МАСОВО МЕРОПРИЯТИЕ. ПА АКО ТЕ ГЕПНАТ ДАЛИ ЩЕ ТЕ ОСЪДЯТ ЕДНАКВО???? ВСЕ ЕДНО КАПАЧКИ ЗА БУРКАНИ СИ ОТКРАДНАЛ , А НЕ ПУШКА С ОПТИКА.

Мангустите ако го закарат насред Факултето, махнат обшивката и оставят радиоактивната част да излъчва - трябва направо да им дадем медал за заслуги!

"Мангустите" - ахахахахахааааааа

Аз пък предупреждавам, че из София се разкарват цигани с каруци които разнасят зарази и зловоние!!! Моля гражданите които ги видят да си запушат носа и да чакат да се интегрират с милионите евро пари...

Подобни уреди са безопасни. Паниката е излишна.

Експерти предупреждават, че ако бъде разкапсулован, съществува опасност от радиоактивно облъчване на околните.

Какъв ти е проблемът с тяхната радиоактивност :))) !?

Говориш абсолютни глупости при отворен колиматор е м/у 6-8 Сиверта!!!за 10 мин си пътник.

Да благодарим на Топлофикация! Ей, ни СИК, ни ВИС не можаха да достигнат такова високо ниво на противоконституционен рекет, както фалиращата Теплофекация!

Можем и малки букви да четем ;)

ДОБРЕ! ОБАЧЕ КУХИТЕ ЛЕЙКИ НА ГЕРБЕРОИДИТЕ ТРЯБВА ПОСТОЯННО ДА СЕ НАБИВАТ,ПА БИЛО ТОВА И С ГОЛЕМИ БУКВИ.

Днес май ще изкараш добър надник за постове лишени от мисъл. Не съм фен на ГЕРБ, а ти си с леки отклонения от логичното мислене, такъв е извода като ти се изчетат писанията.

Манго се е прецакал като си го е набрал. Дано да си го държи по-близо до себе си.

да давате прекалено много гласност, защото ЦРУ слуша и току-виж ни обвинили в ядрен тероризъм и ни нападнали

НЯМА ДА ИМ Е ЗА ПЪРВИ ПЪТ -ПРИМЕРИ МНОГО.

Много ти е забавно, но ако го изхвърлят в близост до дома ти ще ти се доплаче в случай, че не го намерят бързо!

Този който е носел пряка отговорност за уреда ще има да обяснява сега.....дано все пак е случаен инцидент, а не целенасочен както се писа по-долу. Чудя се на някои как се шегуват с такива неща, но явно толкова им е багажа горе.....

То в Софето и без уреди си е радиоактивно хаха, евтина и мизерна среда за живот още малко Радий и Плутоний едва ли ще им направи впечатление на облъчените хора принудени да вегетират там.

Колко трябва да си сбъркан, за да напишеш подобен коментар...

А ти колко промит мозък трябва да си за си мислиш че не е истина това.

В София естествения фон винаги е бил по-висок от този в АЕЦ Козлодуй. Много си заблуден ако си мислиш,че живееш на чистичко :-)

Циганска работа!

Може да прочете за подобен инцидент в Бразилия през 1987г. Goinia accident - wikipedia.

КАКВО ЛИ ОЩЕ ИМА ДА СЕ СЛУЧИ ДО КРАЯ НАТОВА БЕЗДАРНО УПРАВЛЕНИЕ??? А УЖ ПРЕСТЪПНОСТТА НАМАЛЯВА,ГРЪБНАКЪТ Е ПРЕЧУПЕН. А ДАНО ,АМА НАДАЛИ. ЕДНИ ПРЕВЪЗНАСЯТ ВЪТРЕШНИЯТ МИНИСТЪР-БИЛ НАЙ0ДОБЪР. Е КАКВО ДА МУ Е НАЙ-ДОБРОТО? НАЙ-ДОБЪР Е В ЛЪЖИТЕ,ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА,ДЕМАГОГИЯТА-ТУК СЪМ СЪГЛАСЕН. АМИ В ДРУГОТО? СКАЛЪПЕНИ ПРОЦЕСИ,ЗАДЪРЖАНЕ В АРЕСТИТЕ НА ХОРА БЕЗ ОСНОВАНИЕ И ДОКАТО СЕ СЪГЛАСИ НА СПОРАЗУМЕНИЕ С ПРОКУРОРА,ИЗПОЛЗВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ ЗА РЕШАВАНЕ НА ПАРТИИНИ ПРОБЛЕМИ,НЕГЛИЖИРАНЕ НА ФАКТИ,КОИТО СЛЕДВА ДА СТИГНАТ ДО ПРОКУРАТУРАТА И ДА СЕ РЕШАВА ДАЛИ ДА ИМА ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО И Т.Н.

Ами при всички случаи е в мнооого пъти по-добро от предишните! Забрави ли, че предишните си пиеха кафето с най-големите бандюги? Отвличанията, които те закриляха?

БЛАГОДАРЯ ЗА ПОДКРЕПАТА. ДЕЙСТВИТЕЛНО ЦВЪК Е ДОБЪР В ТЕЗИ НЕЩА,КОИТО СЪМ НАПИСАЛ НАКРАЯ НА КОМЕНТАРА.

Приятелю, не е въпросът - а предишните по-добри ли бяха, а въпросът е доколко ГЕРБ изпълняват предизборните си обещания. А дали ги изпълняват - сами може да си отговорите на въпроса...

И какво общо има този коментар, с това, че някой неграмотник е свил каквото му се е изпречило пред погледа и стопанина се опитва да му спести на него и околните облъчването поради невежество. ... Имаше скоро статия за психичното здраве на нацията и се споменаваха някакви 40% ... много консервативна прогнозна стойност.

ТОВА ДЕТО Е ОТКРАДНАТО НЕ Е НЕЩО СИ ,А УРЕД С РАДИОАКТИВЕН ИЗТОЧНИК-ВСЕ ПАК ИМА РАЗЛИКА. МЕЖДУ ДРУГОТО ТАКИВА УРЕДИ СА ДОСТА- ИМА ГИ В БОЛНИЦИТЕ,МИННАТА ПРОМИШЛЕНОСТ И ОЩЕ МН.ДРУГИ. ЗА ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ НЕ СПОМЕНАВАЙ- ТО СЕ ВЛОШИ И ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ВЛОШАВА ИМЕННО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ ГОДИНИ И ТО ОТ ТИЯ ,ДЕТО ОТНОВО НИ ОБЕЩАВАТ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ,АКО ИМ ДАДЕМ ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ. ДА, АМА НЕ!

Дано да си облъчат топките крадците гадни... и дано да са го откраднали случайно (не целенасочено), че иначе лошо ни се пише.