Вчера съдът излезе със становище, че едностранното обявяване на независимостта на Косово през 2008 г. не е било в нарушение на международното право.

В съобщение за медиите на министерството на външните работи в Букурещ се казва, че Международният съд е разгледал въпроса “изключително ограничено“, като се е спрял само върху обявяването на независимостта от Косово, предаде БНР. Според ведомството решението не е разгледало юридическите последствия от обявяването на независимостта, а именно създаването на нова държава.
Румъния потвърждава отново своята позиция, обявена неведнъж през последните години, да не признае Косово като независима държава, се казва още в съобщението.
Букурещ призовава още Сърбия и Косово да подновят диалога, за да намерят решение в интерес на двете страни и за да гарантират стабилността и европейското бъдеще на региона.

Решението на Международния съд за Косово потвърждава правото на самоопределение на Абхазия и Южна Осетия, заяви междувременно абхазкият лидер Сергей Багапш, цитиран от Франс прес.
"Решението на Международния съд още веднъж потвърди правото на самоопределение на Абхазия и Южна Осетия", каза Багапш във венецуелската столица Каракас, където е на посещение, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

"Това решение показа също, че позицията на Русия, която първа призна независимостта на Южна Осетия и Абхазия (още през 2008 г. - б.р.), е съвършено справедлива", добави Багапш.
Според лидера на самообявилата се за независима Абхазия решението на съда в Хага ще допринесе за признаване на независимостта на двете сепаратистки грузински области от други страни, по-специално в Латинска Америка, които ще последват примера на Никарагуа и Венецуела.

През ноември миналата година от ЕС обаче заявиха, че не смятат да признават независимостта на Абхазия и Южна Осетия.

В същото време от Атлантическия клуб в България заявиха, че посрещат с удовлетворение решението за независимостта на Косово.
"Още в края на 90-те години стана ясно, че свободата на Сърбия минава през независимостта на всички нейни съседи. С това решение Съдът подкрепя една справедлива кауза, с която Атлантическият клуб се ангажира още през далечната 1998 г., когато публикува прогнозата си за разпадането на Югославия, под диктатурата на Милошевич", се посочва в съобщението от Информационния център на НАТО в София.


Новината е актуализирана в 16 ч.