До уволнението се стигна, след като в понеделник вечерта в ИА "Автомобилна администрация" е постъпил сигнал, придружен с видеозапис.

От видеото се вижда, че инспекторът от областния отдел "Автомобилна администрация" - Хасково, с инициали П. В., извършва нерегламентирани действия при проверка на товарен автомобил.

Турският тираджия го е заснел да иска подкуп и пуснал видеото в в YouTube в края на месец май. Записът е запечатал лицето на българския инспектор и се чува как той поздравява на турски и започва да си говори с шофьора, като използва и български и турски думи. Българският държавен служител иска пари от шофьора с кодирани думи, като вместо конкретната сума, той назовава цветовете на евробанкнотите.

При последвалата проверка е установено още, че служителят е нарушил и вътрешните правила за контролната дейност, според които всичките проверки на пътя трябва да се извършват в обхвата на камерите за видеонаблюдение, монтирана в служебните автомобили на агенцията.

Назначена е и проверка в областния отдел "Автомобилна администрация" в Хасково, като всички служители, отговарящи за пътния контрол, са временно отстранени от тази дейност до приключването на проверката, като на тяхно място са осигурени други екипи.

От близо месец в ИА "Автомобилна администрация" се разработва план за превенция срещу корупцията.

След този случай министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди работата по плана да се ускори и да му бъде предоставен до края на идната седмица. Ръководството на агенцията ще разчита и в бъдеще на сигнали за нередности.

Сигнали могат да бъдат подавани на телефони 0700 19 990 и 02/ 940 94 00, както и чрез електронна поща: avto_a@rta.government.bg.