Парите са дарени за предизборната кампания през 2007 г., посочва онлайн всекидневникът "MediaPart", цитиран от ДПА и БТА. Бивш счетоводител на компанията твърди, че парите са били дадени в брой на министъра на труда Ерик Вьорт, който по това време е бил ковчежник на партията на Саркози. Замесените от компанията отрекоха да има конфликт на интереси, тъй като богатата фамилия често дарявала големи суми на политици, посочва и агенция КРОСС.

Счетоводителката, идентифицирана като Клер, разказва, че през март 2007 г. финансовият съветник на Бетанкур Патрис дьо Местр, който управлява активите на милиардерката, й наредил да изтегли 150 000 евро от банковата си сметка. Клер му отказала, понеже седмичният й кредитен лимит бил 50 000 евро. Тогава Дьо Местр се ядосал и й казал: "Виж какво, парите са за финансиране на президентската кампания на Саркози - 50 000 евро не са достатъчни".

Клер дала 50-те хиляди на Бетанкур и видяла как неин служител ги връчва на Дьо Местр. По думите й финансовият съветник взел недостигащите 100 000 от една от сметките на Бетанкур в швейцарски банки и й казал, че ще ги предаде "дискретно" на Ерик Вьорт.

Самият Вьорт категорично отрече твърденията, а анонимен източник от кабинета на Саркози ги определи като „абсолютно грешни". Вьорт, който преди бе министър по въпросите на бюджета и отговаря за финансите на управляващата партия, предизвика обществено недоволство след като се озова в конфликт на интереси. Съпругата му е работила за наследницата на  L'Oreal, срещу която се води разследване за укриване на данъци.

Преди това президентската канцелария също отрече Саркози да е получавал лично предизборно дарение от Бетанкур. Френският президент Никола Саркози осъди обвиненията срещу него и министъра на труда Ерик Вьорт по аферата Бетанкур като напълно безпочвена клевета, която цели единствено да ги злепостави, предаде Франс прес.
Много бих искал страната да се вълнува повече от важни проблеми като здравеопазването, организацията на здравната система, пенсиите, постигането на растеж, отколкото да се поддава на първата гнусна измишльотина, клевета, която цели единствено да очерни, без да съдържа капка истина, заяви Саркози. на кръгла маса, посветена на здравното обслужване. 

Законът за политическите дарения във Франция ограничава индивидуалните дарения за предизборни кампании до 4 600 евро. Даренията в брой не могат да надвишават 150 евро. Всички суми над този размер трябва да се плащат с чек или по интернет, като името на дарителя трябва да бъде изрично споменато.