Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV тази сутрин.

По думите й Бойко Борисов е свикнал да управлява в режим на премиерска република, в която парламентът не е важен, а той взима решенията. Според нея обаче сега има друга силна институция - президентската, и фигурата на Радев го заплашва, затова прави опит да принизи авторитета му.

Нинова даде пример КСНС, където по време на обсъждането на модернизацията на армията нищо не се е коментирало за корупция или натиск. Дори политиците са се съгласили на план за ускорена администрация.

"След това Радев каза, че трябва да се направи единен орган за борба с корупцията и някой се уплаши и направи комисия за разследване на избора на изтребител", добави тя.

Според нея атаките срещу президента ще продължат.

"Цветанов е изпълнител на волята на Борисов, не си представяйте, че го прави на своя глава. Добър театър, съгласувана атака срещу президента Радев", каза Нинова

По думите й Борисов сам е предрешил избора на шведския самолет, казвайки на премиера на страната при среща в Брюксел, че ще започнем преговори с тях.

Председателят на левицата повтори тезата от последните дни, че комисията за самолета е трибунал за разследване на Радев. Според нея има други методи, с които депутатите да упражнят контрол върху плановете за харчене на 1,5 млрд. лв.

По повод НДК и скандалите с уволнението и връщането на работа на Мирослав Боршош Нинова отново каза, че са се сблъскали две лобита в ГЕРБ, но този път поясни - това на Румяна Бъчварова и на Лиляна Павлова. Борисов пък е направил неуспешен опит да лавира между тях, като сутринта избира едно, а вечерта друго.

„Две групи в ГЕРБ взаимно се обвиниха в корупция и натиск и това се лепи на европредседателството ни и то на тема плочки. Опорочиха най-важната кауза, която можеше да ни обедини в следващата година”, коментира Нинова.

"Времето показа истини, които не ми харесват. Новият заем за 200 млн. евро - когато казах "Хора, готвят се за нов заем", защото го виждах, заложен в 3-годишната прогнозна рамка, те казаха "Тя лъже, Г-ж Лъжа". Е, заемът вече е факт. Когато говорех за двойните стандарти в храните и че трябва да вземем мерки, те казаха "Тя е антиевропейка, БСП ще извади България от ЕС, не гласувайте за тях, тя лъже". Факт ли е днес двойният стандарт в храните? Факт е. За съжаление, моите "лъжи" излязоха истина", обобщи социалистката, която подчерта, че въпреки че този прякор не й е харесвал, щяла да се радва да е верен.

Тя заяви още, че от една седмица парламентът работи, но законопроекти на опозицията не се гледат. И обяви, че БСП внася законопроект за борба с неизплатените заплати на работниците. Според него ще бъдат ограничени възможностите една фирма да се прехвърля на фиктивни собственици и когато работодател не е платил заплати, да трябва да се издължи първо на хората, вместо на кредитори като банки и други институции.

"Проблемите с ромската общност зреят от години и тук там избухват. Един ден обаче може да стане голям проблем", посочи Нинова по повод напрежението в Асеновград.

Тя беше категорична, че всички българи трябва да са равни пред закона и от всички да изискваме да плащат данъци и да ходят на училище.

От пресцентъра на ГЕРБ заявиха пред Дир.бг, че няма да коментират изказванията на Корнелия Нинова, която всеки ден говорела подобни неща.