За по-тясна интеграция на държавите от Европейския съюз в сферата на външната политика, енергетиката, отбраната и финансите, призова президентът Росен Плевнелиев в полския град Гданск, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

В конференцията „Европейската интеграция като урок, научен след Втората световна война. Какво означава това днес?“ той беше категоричен, че нацизмът и комунизмът са „двете страни на една и съща монета“ на тоталитарните режими.

По думите на държавния глава заплахите, пред които са се изправили европейските народи през ХХ век са актуални и днес допуснатите грешки в миналото не трябва да се повтарят.

Все повече политици в Европа прибягват до популистки и националистически тези и експлоатират страховете на хората от нарастващата имиграция, липса на икономическа перспектива и високата безработица.

Националистите отново издигат своя глас и агресия. Модерният патриотизъм, а не национализмът, е това от което имаме нужда днес“, заяви президентът.

Постигането на мир не означава само прекратяване на военните действия, а преди всичко зачитане на правата на човека и спазване на върховенството на закона. Мирът е интеграция и сътрудничество“, заяви още българският държавен глава.

В изказването си българският президент подчерта, че за да преодолеят предизвикателствата, пред които е изправена Европа днес, европейските лидери трябва да продължат да отстояват ценностите и принципите, върху които е изграден ЕС.

Днес ЕС е най-успешният политически и икономически съюз на държави в историята", посочи Плевнелиев и отново подчерта, че Съюзът остава „двигател“ на демокрацията, който гарантира мира в Европа и съседните региони.

Във форума на високо равнище, посветен на 70-годишнината от края на най-големия военен конфликт през ХХ век участваха генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, държавните глави на Естония, Кипър, Литва, Полша, Румъния, Украйна, Хърватия, Чешката република, както и високопоставени правителствени и парламентарни представители на редица европейски държави.