По този начин ще се завърши процеса на декомунизация на страната, аргументират се вносителите.

Със законопроекта се вменяват конкретни отговорности, както на органите и лицата, ангажирани с процеса на образование на младото поколение, точно и конкретно да отразяват същността на комунистическия режим в България като престъпен, така и на областните управители да прилагат закона и да отстранят констатираните нарушения.

Като отговорни политици би трябвало да дадем нашата оценка, дали е правилна или грешна ще бъде доказано по-късно в историята. Длъжни сме към нашите деца да разкажем, да дадем истината какво е било, каза от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ГЕРБ Лъчезар Иванов, цитиран от "Фокус".

„Нашето общество се нуждае от този законопроект, тъй като всяко политическо време дава оценка и отпечатък на миналото“, заяви той.

Иванов изтъкна, че именно оценката за бившия комунистически режим е една от политическите теми, които разделят обществото през последните 20 години.

Съществуваха два свята, в които едните живееха в лукс, в имане, във възможности, още от раждането до образователната система, коментира народният представител и призова колегите си да приемат законопроекта.

От АБВ обявиха, че няма да подкрепят проекта.
Да вървим не към разделение, както се предлага, а да си обединяваме усилията. Да търсим консенсусни решения за решаване на многобройните проблеми в страната, каза депутатът Иван Станков.

Той се съгласи, че в никакъв случай не трябва да се заличава тази част от историята на България.

Негативите са ясни - тоталитарен режим, диктатура на пролетариата и други неща. През този период имаше и огромно строителство, развито земеделие, промишленост, работа за хората. Тези неща не трябва да се премълчават, заключи депутатът от АБВ.

В дебатите се включи Лютви Местан (ДОСТ) с думите, че историческото минало може да разделя общества, които не са научили уроците на миналото.

Той не прие тезата, че обсъжданият законопроект разделя днешното българско общество.
Ако днешното българско общество е разделено по оценката за наследство на комунистически режим това означава, че рецидивите на комунистическия режим са още живи, коментира Лютви Местан.

От ДПС заявиха, че ще подкрепят закона, но обвиниха ГЕРБ и вносителите в лицемерие.

Усещат ли колегите от десницата и ГЕРБ, че губят властта веднага намират законопроект, с който да извадят скелетитете от гардероба и да ни противопоставят едни с други, каза Четин Казак.

Не приемаме лицемерния подход, който се прилага, винаги когато слизате от властта да се опитвате с подобни законопроекти да ни противопоставяте с БСП или, с която и да е друга политическа сила, допълни Казак.

Съгласни сме с това, че комунистическият режим трябва да влезе в учебниците по история, заключи депутатът от ДПС.

В България е имало не партизани, а шумкари, каза депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Той заяви, че всички, които претендират, че са десни партии вкупом трябва да се извинят на своите избиратели, че когато са управлявали "заразата" комунизъм е продължила да съществува.

Андреев сам отговори на въпроса си „Кога започва разделението в България“ с думите - именно комунистите са го започнали. Той се обърна към ПФ и им каза, че комунистите са убили българския патриотизъм.

За това дали по времето на комунизма е било хубаво, Методи Андреев припомни, че тогава е имало три фалита в държавата, а партията постоянно е разделяла народа.

Димитър Байрактаров от ПФ успокои гражданите на Велинград, че името на града няма да бъде сменен и, че на паметника на Николай Гюров няма да пише „Символ на комунизма“. Според него всякакви други полемики са излишни.

На фасадата на НС пише Съединението прави силата, но оттук започва обаче разединението, смята депутатът.

АНКЕТА: Как оценявате периода на социализмa в БГ?