През 2007 г. Овчаров подаде оставка като министър на икономиката и енергетиката след конфликт между него и бившия директор на Национална следствена служба Ангел Александров. Александров обяви пред медиите, че Овчаров го заплашва чрез посредници заради разследване на опит за скрита приватизация на "Булгартабак холдинг".
Александров пък бе обвинен, че е лобирал за частни интереси в „Булгартабак“, Държавния резерв и хазарта.

"Считаме, че СПИН скандалът в БСП е ПИН-код към грандиозна корупция, която няма аналог за целия 22-годишен преход", каза Янев и допълни, че в него са вплетени огромни интереси, свързани с външна търговия, с търговия на оръжие, с енергетика, с "Булгартабак" и с Държавния резерв, предаде БТА.

Янев цитира думи на депутата Антон Кутев за Корнелия Нинова, която поиска оставката му заради сравнението, че БСП е като СПИН. "Бих могъл да й напомня реплики, които не мога да произнеса, но тя е произнасяла и много добре знае, че ги има записани със СРС-та и са говорени в съдилищата", прочете лидерът на РЗС думите на Кутев. "Като член на комисията за борба с корупцията от миналия парламент добре знам за какво загатва колегата Кутев", добави Янев.

Той посочи, че парламентът трябва да разследва "грандиозна корупционна схема, тип хранителна верига", в която са свързани представители на висшата изпълнителна власт, на администрацията, на различни политически партии, депутати, на представители на следствието, на прокуратурата, а може би и на съда.
След като прокуратурата, следствието, определени съдии не са спазили закона толкова време, единствената институция, която може да установи кои са в основата на този грандиозен скандал, е Народното събрание, каза Янев.

Според него комисията трябва да обхване период от 2005 г. до 2012 г.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев каза, че ще вземат решение за комисията във вторник вечерта на заседание на Изпълнителна комисия. "Когато се засягат въпроси за корупция, всички са много чувствителни, така че би следвало да се разбере за какво става въпрос. Още не си представям никакъв предмет на дейност на комисията и не знаем каква ще бъде тя и дали ще я има", добави депутатът от управляващата партия.
Според него е интересно да се разбере какво е извадило от равновесие Антон Кутев, ако е произнесъл тези реплики за СРС-та.
"Може да се окаже, че СПИН-ът е само върхът на айсберга", каза Главчев и добави, че на него като народен представител му е интересно какво ще излезе от тази история.

Левицата би искала да се създаде парламентарна комисия за СРС-тата за Мишо Бирата - така депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев отговори на искането на РЗС да бъде създадена комисия за отстраняването на Овчаров.
Искаме да чуем и за парламентарна комисия за СРС-та със записи на Искра Фидосова, свързани с монтанския случай, каза още Курумбашев пред журналисти.
Миналия януари излезе запис между нея и шефът на митниците Ваньо Танов,  в който тя ходатайства за назначаване на митничар.

Зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков коментира, че остроумията на Янев не бива винаги да се вземат насериозно и отбеляза, че лидерът на РЗС "изпълнява функциите си на пощенска кутия".
Според Миков с изявленията на Янев са опит да се отклони общественото внимание от рязкото обедняване на българите, наближаващата зима, увеличението на стоките от първа необходимост.
Очевидно в този парламент създаването на комисия е въпрос, който се решава в рамките на управляващото мнозинство, коментира Миков.

По думите му парламентарните механизми се използват изцяло за политически натиск върху един или друг представител на опозицията, както е и в момента. Според Миков няма сериозно обоснован интерес по въпроса, поставен от лидера на РЗС.
Управляващото мнозинство и Янев ли са хората, които задават дневния ред на правораздавателната и правозащитната система в България, попита още Миков. Според него именно затова в доклада на ЕК за България се споменава за натиск над съдебната власт.