Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след съвместно заседание на кметовете от цялата страна, избрани от БСП, състава на Изпълнителното бюро на партията и нейните депутати.

Тя поясни, че жалбата ще бъде внесена тази седмица.

„Става дума за чл. 51 ал. 2, в този закон, който дава възможност финансирането от държавата към общините да става не със Закона за бюджета, а с акт на Министерски съвет.

Това бюджетно перо е по-известно още като "портфейлът на Борисов", от който се отпускат средства за проекти на местната власт. Става въпрос предимно за съфинансиране на европроекти. Сумата е близо 3 млрд. лв.

Оценяваме това като изключително порочна практика, защото и по информация днес от дискусията на кметовете, а то се забелязва от последните години, ГЕРБ бюджетират изключително сгрешено, коментира Нинова, цитирана от "Фокус".

По думите й осигурените излишъци не се обсъждат в парламента, а се разпределят с постановление на Министерски съвет.

Очевидно е в последните години, че Министерски съвет разпределя тези средства субективно по политически причини, предимно към кметове и общини на ГЕРБ. Нашите кметове са изолирани и притискани, а в тези общини, където са избрани, живеят български граждани с равни права, подчерта лидерът на БСП.

Той поясни, че многократно са искали обсъждане, но не се е случило и затова БСП пристъпва към крайната мярка.