Според съда няма никакви данни в кориците по делото двамата да са въздействали или да имат възможност да въздействат на разследването, съобщи "Фокус".

Прокуратурата настоя, че разследването е в начален етап и предстоят още разпити и двамата биха могли да въздействат върху разследването, тъй като свидетелите са в йерархическа зависимост от тях.

Според защитниците всички свидетели обаче са вече разпитани пред съдии и цялата документация е събрана.

Междувременно апелативният прокурор Андрей Атанасов, който бе назначен по делото, си направи отвод, тъй като се оказа добър познат на главния архитект. Беше назначен нов прокурор, който настоя да му дадат 30 минути, за да се запознае с делото, след което то продължи.

През май прокуратурата повдигна две обвинения на кмета д-р Емил Караиванов. Първото е за длъжностно присвояване на суми в особено големи размери и за подписване на документи с невярно съдържание. Става дума за договор от 2014 година за почистване на дъждоприемните шахти в общината, като реално не е била извършвана каквато и да е дейност от наетата фирма. С около 6000 лева месечно са били облагодетелствани отделни лица.

Второто обвинение на кмета е за престъпление по опазването на културното наследство, като той е допуснал строителство на сграда в имот, който е защитен по Закона за културното наследство, намираш се в т.н. Метошка махала, без да е осъществено каквото и да е съгласуване с Министерството на културата.

По същото дело беше повдигнато обвинение и на главния архитект Константин Атанасов, за това че е издал строително разрешение.