Смятам, че броят на студентите е прекомерен, както за държавата, така и за университета, каза ректорът на СУ проф. Атанас Герджиков пред БНТ.

Той изтъкна, че досега приемът на студентите е бил увеличен изкуствено и има логика да се намили броят им за сметка на качеството на обучение. Ректорът се  аргументира с факта, че при завишен прием се приемат студенти с по-слаба предварителна подготовка

"При сегашния брой няма как 100% от завършилите да имат качествата да са вишисти", смята Герджиков.

Преди дни зам-министърът Николай Денков представи пред ректорите на висшите училища статистика за 15% спад на завършващи ученици, което налага необходимостта от намаляване на общия обем на приема в университетите.

"Догодина ще оптимизираме приема според това как министерството реши да подходи спрямо намаляване на студентите в национален мащаб и с повишаване на средствата за качеството, коментира ректорът на учебното заведение", каза днес проф. Герджиков.

Предвижда се и повишаване на изискванията при приема на студентите в СУ от догодина. Възможно е да се редуцират някои магистърски програми.

Увеличаването на таксите няма да е драстично, увери още Герджиков.

"Причината за повишаване е, че по новите субсидии, които получаваме, няма как това да не се случи. А и такситре в Софийският университет не са повишавани от 8 години", добави ректорът.

Той открои, че в най-скъпите направление таксите не се повишават въобще.Това се отнася за Факултетът по медицина и Факултетът по химия и фармация.  В останалите увеличението е между 40 и 240 лева годишно.

Най-голям ръст има в годишната такса за задочно обучение в професионално направление "Педагогика" - от 115 на 485 лева, и за редовно обучение в специалностите "Право" и "Международни отношения" - от 500 на 739 лева.

Новите такси за учебната 2016/2017 година >>

Въпреки намаляващия брой завършващи ученици, миналата седмица кабинетът одобри приема на още стотици кандидат-висшисти тази есен в 4-те нови висши специализирани училища, преобразувани наскоро от самостоятелни колежи. Решено бе да се открие и филиал на Варненския медицински университет в Шумен.

Приети бяха и промени в Закона за висшето образование, според които университетите ще могат да приемат допълнително студенти срещу заплащане.