Коментари - СУ предвижда намаляване на приема на студенти | dnes.dir.bg
назад

СУ предвижда намаляване на приема на студенти

Софийският университет "Св. Климент Охридски" предвижда намаляване на приема на студентите от догодина.

Обратно в новината

Коментари - СУ предвижда намаляване на приема на студенти | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Много са университетите и професорите. Всякакви некадърни, недоразвити и сбъркани индивиди стават професори. Доносниците на ДС се ползват с предимство. УНСС например е разсадник на глупостта. Погледнете какви невежи преподават. Така е навсякъде.

Не виждам проблем да се взимат и "лоши" студенти - тези, които имат недостатъчно добри оценки на приемните изпити да плащат повече. И след това, ако евентуално не могат да си взимат изпитите, да отпадат. Така с парите на "слабаците" ще се спонсорират "отличниците".

Какви глупости !!! Погледнете в другите държави как се приемат студенти - без приемен изпит, в края на годината изпадат тези, които не могат да си вземат изпитите !!!

Не студентите са в повече, а администрациятаааа

Голема демагогия в това изказване. Ще намалят броя на студентите, просто защото завършват по-малко ученици.. Но след промяна в Закона за висш. Обр. "ще приемат допълнително " студенти срещу заплащане!" И какво се променя? Само ще вземат повече пари разните преподаватели, които и досега го правеха. Не се награбиха и не се напълниха! Смях за този ректор!,

someone

мисля, че освен всички други проблеми в българските университети има един много голям - не дават никакво добро възпитание, дори обратното - цари сексуален разврат - преподаватели със служители - единия дава секс, после другия му прави услуги, издеиства повишение, или пък преподаватели със студентки, продават си тялото за висока оценка. дано детето ми да се спаси от тази морална гнилоч и следва при морално запазени личности.

Буби Тиквич и без това иска само овчари и обслужващ персонал, който да е по-прост от него. Последното, разбира се, е трудно постижимо, но все пак има шанс, като се има предвид, че имаше доста идиоти, които си го избраха според простотията и простотата му!

Не е вярно, ВУЗ-овете и преподавателите в тях са много!

Проблема е голям, защото тези професорчета получават средства само на обучаващи се студенти! направете го като в Германия - на процент на тези дето се реализират по специалността си! 5% реализация на абсолвенти - 5% субсидия! Няма ефективност тоз университет! Бълва учени безработни, дори не и квалифицирани!

Едно време,когато завърших СУ,директно ме взеха в ДС.Днес младите нямат тази реализация.Тогава СУ беше ковачница на кадри за ДС,а сега им дават по една хартиена диплома и толкова.Който е с връзки ще гради кариера в държавната администрация и ще прибира рушвети,който не е ще духа супата.Закриването на ДС беше голяма грешка.

Ама преподавателите в СУ още може би си пазят червените билети.

И десе картите тоже ?

Германия има по-малко висшисти процентно от България. Това не е ли парадокс? В България всеки втори с висше образование, от което няма никаква полза и не знае почти нищо.

И това ли е проблема на България бе УРОД - студентите ! В Германия образованието е безплатно а и ще се радват всеки втори да е висшист (както НЕ е в БГ). . На германците не им трябва да са висшисти за да си намерят работа както в БГ... АЗ ЕМИГРИРАХ, А ТИ ?

Таксите почват 1000лв да гонят, Най-добре в Германия, тук а безплатно ! Аз ЕМИГРИРАХ, А ТИ ?

Така е, по-малкото ми дете завърши медицина в престижен германски университет с 50 евро семестриална такса и осигурена в университетска лаборатория работа за около 500 евро/месец !!! Дойчланд, Дойчланд,...

Аз завърших, Техническия във Варна, 2007-8ма, още тогава вдигаха таксите яко за държавната поръчка, първо (2004) беше около 100-150лв, след това магистратурата беше вече 200, и аз бях един от 10тимата които бяха държавна поръчка.... Всичко друго с малко по-нисък бал плащаше 400-500лв на семестър... А КАЧЕСТВОТО естествено не е голямо, само за кетапа си струва... Обаче нещата много загрубяха, незнам тая държава иска всички да изпъди в чужбина !

О къде е това "безплатно" в Германия? Моето дете е там, в Берлин и семестриалната ни такса е 300 Е, т.е. годишната е 1200! Сложи общежитие/квартира, сложи месечна издръжка и съвсем не е "безплатно";о)

Ако знаете колко са прости депутатите .Има 20-30 дето са в час .Всичко друго е тъпа сбирщина

Аз пък мислех, че циганите са много

За тия на власт, проблема са студентите ! А Броя на циганите винаги е малък за тях...

еми те студентите не гласуват! Гласуват сиганите....

80 ПРОЦЕНТА ОТ ДЕПУТАТИТЕ НЕ ЗНАЯТ НА КОЙ СВЯТ СЕ НАМИРАТ.Тест и изпити за всички депутати .Тогаз ще видите за кво става дума.

Задължителни изпити по Български език и литература и История за всички депутати.Писмени на ниво кандидат студентски.Не допускане на народни представители с ниски нива на български и история.

Личното ми мнение е, че трябва да се намалят драстично бройките и на студентите и на "ВУЗ"-овете, които са акредитирани и взимат държавна помощ за обучение на студенти. Държавата да акредитира само 10 до 20 ВУЗ-а, при това да фиксира количеството на студентите, получаващи държавна субсидия. Това да се прави спрямо реалните нужди на пазара на труда, а не по някакви тотално измислени критерии. Освен по държавна поръчка акредитираните ВУЗ-ове да могат да приемат до 1/3 допълнително студенти, които обаче да си плащат тройна такса за обучение. По този начин бюджета на ВУЗ-а ще е вързан. Останалите учебни заведения да се борят за място под слънцето без да се получава диплома потвърдена от държавата.

плаща и на нефелните да учат, сЕ нещо ще прихванат, по-лошо е да се скитат напълно неграмотни веднага след гимназията.

Имаш правда...

И пенсионерите са твърде много, особено сред преподавателите, та пишете, че и преподавателите в пенсия ще се намаляват, за да има баланс ...

Приемът трябва да се намали не само в софийския, но и в другите университети. Също така да се закрият безбройните филиали и новопръкнали се университети. Просто не е нормално броят на местата в университетите да е по-голям от броя на завършващите. И в крайна сметка държавата, т.е. ние данъкоплатците плащаме за обучението на бъдещи безработни.

мислят да откриват филиал на Варнетския МУ в Шумен / за да стане наистина център на просветата/.

Всеко фанало по една диплома под мишница и писка! Ало, не става така. Не може само "вождове" да се произвеждат. Трябват и индианци. В нормално общество не повече от 5% могат да имат качествено висше образование. Всичко останало са пари на вятъра и създаване на илюзии у завършилите, че стават за нещо. За висше образование се иска яко учене, а не студентски град да е пълен с дискотеки и нощни заведения! Вижте как изглежда един университетски комплекс в нормална държава и ще разберете какво се произвежда в БГ и защо хората бягат към "прогнилия Запад".

профан, къде в света са % висшисти? Пишете тука с 2 молекули мозък! В Зап/ евртопа процентът е над 30!

Ще се усетите най-накрая, че количеството е за сметка на качеството! По мое време в специалността, която завърших, бяхме поток от 120 души. Голяма част от тях взеха дипломи без въобще да им видим очите на лекции и упражнения. С някои имам честта да работя - посредствеността и липсата на знания и качества фрапиращо си личат. Но дипломите ни са с еднаква тежест...

Кадърните студенти са в чужбина. Тук едва 10 % от завършилите работят по специалността. Останалото е статистика към безработицата.

какъв нихилизъм лъха тука... Останали сме утайките, цвета е избягал на запад... А ве аз имам по- високо самомнение! Ако тук има такива, които знаят, че са боклуци, аз не съм в техния отбор! А болшинството от тия ,дето бегат, берат ягоди и мият прозорци... Аз работя като инженер! Въпрос на избор!

Напълно те подкрепям. Дъщеря ми учи в Софийския университет. Завършил съм го и аз. Тази сесия, която мина положи три сериозни изпита, а нейна съученички, която учи във Великобритания - само един. Контактуват с дъщеря ми и тя я попитала няколко пъти: Какво толкова учиш? Така че, по -полека с качеството на висшето образование в чужбина.

Истината е че вече няма висше образование. Раоботя с хора с такова, завършили най-желаната специалност "Право" именно в СУ. Та те дори не знаят да пишат!!! Допускат елментарни правописни грешки! И това са вишисти, юристи. Какво да говорим за останалите университети, там сигурно е още по-трагично.

А какво ще кажеш за завършили филолози, които не владеят нормите на българския книжовен език... Познавам такива и познай - градят научна кариера, преподавайки българки език на студентите в престижен наш университет. Абсурдно, нали, но действителност!

Ами тези "филолози" , които превеждат филми и други неща в пресата и в телевизиите? Те не знаят български език, да не говорим, че просто са неграмотни граматически> Лошото е, че чрез медиите те ни натрапват това, което тяхното скудоумие създава за норма и за " български език"

След като според тоя "учен" нямат качества на вишисти - защо ги приемате.... В Харвард, Оксфорд защо не водят политика на "приемане" като вашата.... Нали уж е учен тоя... какво чака досега че не прилага добрите практики дето ги има разработени по света ами те първа се чуди как да преоткрие топлата вода.....

Истината е че се създават много ,безработни кадри.

Направете таксата 10 хилки на семестър и бройката автоматично ще спадне! Пък и качеството (на живот, вашето) ще се повиши! Друго си е да обучаваш паралии студенти!

Каква мъдрост блика от тези слова (иронична усмивка)... Едно време чорбаджиите са пращали децата си в чужбина да се изучат, защото са имали пари. Бедните, макар и в повчето случаи по-талантливи и способни, са оставали на село да се грижат за добитъка, защото не са имали средства. Късмет е било някое умно бедно дете да си намери покровител, който да му плати образованието. Това ли ви е дмокрацията - връщане в етапа на Възраждането???!!!

ами да, точно това е "демокрацята" всичко останало е лъjя. помните ли валери петров от трибуната на великото народно събраня, когато викаше "кажете си че ще имка слуги и господари, кажете си..." а демократите викаха у-у-у-ууу

Много са и преподавателите. А някои от тях отдавна са над 68 г. и е учудващо защо още се мотаят из кабинетите, аудиториите и коридорите на Алма Матер! На какво основание проф. О. Герджиков на 70 г. още води лекции в Юридическия факултет? Време е да наглежда внука си!

В много университети няма желаещи за научна и преподавателска дейност. А катедрите са опустели и не смогват да запълнят липсите. За това преподават старите. Освен това тия стари кадри са в пъти по-добри от новите нафукани псевдо учени. Лични наблюдения

Как може да се нарича университет някакво следгимназиално школо, което не може да си подготви преподаватели и да им осигури кариера?! Точно пътуващите насам-натам професори, преподаващи в 7 - 8 псевдоунивеситета съсипват висшето образование. На България са необходими точно 3 университета и 7 -8 висши училища, а не сегашните 53.

най-после че то куци и сакато взе да "се записва" там...

Студентите не са повече от разните технически секретарки, любовници и човек на този и онзи, маскирани като експерти. Махнете нищонеправещите от СУ!!!

someone

мисля, че статистиката за 15% спад на завършващи ученици звучи шокиращо - все едно всичко запада и върви надолу. и всяка година все по-малко ще завършват - това е плода на неправилен живот, масова емиграция, масови аборти, мизерия и егоизъм.

има нужда от бачкатори, асфалтаджии, сервитьори, компаньонки

Евала на Ректора - дипломите трябва да са с покритие.

Ректора от зимен сън ли се събуди.... Не казва нищо ново... И какво е правил досега че не го е било така? Защо му викаш евала че не си е вършил работата по принцип?

Ми той е ректор от съвсем скоро ...

честно... яд ме е, че на времето не учих в СУ-то... сега щях да си клатя краката на някоя службица, да прехвърлям папките по бюрото и да взимама висока заплата...

someone

така ли, аз пък искам обратното - работа, където на края на деня да съм изморен и с пот на челото, но да изпитвам радост от добре свършената работа и хората да ми благодарят за това, което съм свършил да им помогна.

Antoinette Todorova

Мястото на Левски отдавна е свободно !!!

Нема лошо... раздавайте дипломи... вземайте кинти от баламите и от държавата... А то приема се намалява по биологични причини... В детските градини в София се влиза по- трудно от СУ! това е! Българска действителност - в частния сектор взимаме по- ниски заплати от държавния. Това го няма никъде, даже в Африка не е така!

Причината е в частниците.

която толерира частниците, държи минималната заплата на африканско ниво и пр...

А ти колко си мислиш е средната заплата в СУ? За доцент доктор, който има освен задължителния хорариум лекции и упражнения, има и изисквания към брой и качество на публикациите, с 25 години трудов стаж, заплатата е 750 лв. Къде си видял по частните фирми висококвалифициран умствен труд за под 1000 лв./месечно?

Вие цитирате доста висока заплата. За начинаещ докторант или асистент нещата клонят към 450-500 лв.

Да учиш в СУ-то с тия преподаватели и неграмотни декани-пияндурници трябва или да си тъпанар или мързеливец. Всички можещи и трудолюбиви деца заминават за чужбина, защото там е в пъти по-качествено и по-евтино, а след завършване имат реален шанс да работят нещо смислено,а не да търкат бюрата в държавната администрация.

заминават и много наши директорски деца, не всеки може да си позволи да издържа западния стандарт!

someone

мисля, че прекаляваш. като цяло е добър университет.

По-скоро "чужбината" ги учи на тудолюбие. И то само някои от тях. Оттук тръгват, за да се махнат - без да знаят от какво бягат, но нали така са чули от мама и татко (които страдат от комплекс, че не са могли да постигнат съвършенството на живота навън). Да не забравяме, че на повечето места приемът в университет е само по документи, т. е. труд се иска по-малко от този, за да те приемат нещо смислено тук. За да завършат наистина трябва упорство и труд, но последните не са предпоставка за заминаването. Ако биха избрали да ги проявяват в България, можеше и да има някакъв шанс държавата. Сега, едва ли...

Та нали запада иска стругари и овчари с висше ? Българския бизнес и той иска висшисти с опит и два езика за по 200 евро заплата ?

Не съм чул запада да иска овчари с висше. Това си е восточное изобретение

иска, иска!Там овчарите ходят с келикоптъри! А за изкараш кетап се иска образование!

А другата статистика: Над 30% от абитурентите заминават в чужбина Вски който може да си позволи бяга от измисленото бг виШе

Над 520,000 хиляди пенсионери живеят с 157,40 лв.на месец.

Какво общо има с темата. или просто те сърби да пишеш

като ви гледам кадрите по всички държавни инстанции, да ви е..а в университета, дето толкова журналистическите проститутки го хвалят и само за него пишат!

Не всички в държавните инстанции са завършили СУ.

Останалите са завършили: 1. Милиционерската школа в Симеоново; 2. НСА ( бивш ВИФ ); 3. УНСС

Увеличаване на такси? Ами увеличаването на качеството къде е. Софииския въобще го няма в повечето международни класации. А в малкото в които участва е на 700-800то място.

Държавата плаща на калпак. Всичкото селянин у СУ-то.

Ако реално беше сърбал попарата в СУ-то - друга песен щеше да пееш...

Студентите били твърде много! При условие че в днешният свят ако нямаш "тапия", защото всъщност само това се гледа ти си обречен на мизерия и робство. По принцип "способните", "надарените", "можещите" са един много малък процент от обществото. Винаги съм се чудил какво по-дяволите трябва да прави с живота си останалата по-голямата част от него? Все забравяме че и те искат да живеят като предходните а не могат да го направят понеже са загубили някакво си "състезание по даровитост, способност и прочие" поради много фактори като ..."наследен ген по рождение например" или нещастие или милиони други фактори. И при тези обстоятелства вие ми говорите за справедливост, общочовешки морал или милион други извинения за да не се чувствате гузни. Извод: Света е шибано лъжливо място заради това че всеки от нас иска да е първи и да е над другите. Брей какъв мерак за тщеславие. Което между другото е грях според доста религии.

А теб кой те е излъгал, че живота е справедлив и всички сме равни?! Няма такова нещо - животът е борба, колкото и да мразя това клише, то е вярно! И борбата започва още от първия ти ден и теста на Апгар!

Щом ви харесва такъв свят ръчкайте. Аз познавам и друг свят....така като гледам съм се справил доста успешно и в двата свята. Мислете му вие!

Натискайте минусчетата и гледайте собствените си задници. Само че като дойдете при мен да търсите работа не очаквайте да гледам на вас като на хора а като на средство което ми дава възможност да живея по-добре от другите. Тоест аз вече съм спечелил състезанието а вие ще има да търчите като гламави и едва ли ще докарате моята възраст в този живот. :))

Благородни Хъм , дайте ми рабата! Моля Ви!

Т.е. да разбираме, че в този живот си хванал Господ за шушляка ;о) - дръж го и не се разсейвай, че живота понякога си прави едни шеги с хората... и точно, когато си мислиш, че го контролираш и всичко ти е наред, Оня от Горе вземе че си направи някоя шегичка с теб! Така че - по-скромно, по-смирено и по-малко арогантност!

Тапия? От тия с тапия, които кандидатстват при нас, само някои от СУ-то стават, както и малко по-малка бройка от ТУ. Другото тапия е хартия за едно място, в което се ходи сам. Учим ги по 2-3 години на елементарни неща, че и заплата им плащаме, докато започнат да допринасят и те нещо за печалбата. А колкото до мизерията и робството - кой да те храни? Има справедливост на тоя свят, само че понякога се раздава на едро - ето ни нас българите, заради дребвания снобарлък на възпитаните да са "равни" тъпаци, тъпаци ни управляват, тъпаци ни водят, тъпаци определят кой е "победител" (по твоите думи). Накрая за тяхната "победа" в живата с изчезването си. Само не ме разбирай грешно - за мен тъпаци са много обществено приети за умници и интелигенция и на чело в тая класация са именно ония, които мислят, че "тапията" само се гледа, и чак на второ място полудялите по "Европейски" ценности некадърници.

За овчари вишу не е нужно.

берачи на ягоди и маслини...

Точно така, от половин дума ме разбрахте. Вие сте прости и аз съм прост, затова така лесно се разбираме.

Нещо не мога да схана, не искаме много студенти , ама ще ги приемем срещу заплащане?

не си много умничък... намаляването на бройката се компенсира от увличаването на таксата и така далаверата за "университетите" си остава!

Мърдо решение. Вдигнете входните критерии, което ще позволи формирането на много по-силни групи, които ще могат да учат по ускорени програми, с много повече материал. Дано само все още имате преподавателски ресурс да го направите.

е разковничето! Прием срещу заплащане означава всеки "мамин и татин" с пари да е вътре!Без приемни изпити, разбира се, приемните са за шерпите!

"Който открие училище, затваря затвор!" е мъдрият възрожденски лаф. Валидно е и обратното, но Ректора едва ли е толкова начетен за да го знае! Той е вероятно от онези студенти, които навремето "Рабфака" ги вкарваше в университетите!

Па и с такъв апломб. Помагайте на Вашето детенце да учи ,а не да става чалга маймуна с диплома.

Отдавна трябваше да го направят. Освен това трябва да се намали и броят на университетите в страната. Специалностите, повечето измислени, също търпят критика. Трябва да има единен регистър на специалностите и учебните им планове да са съпоставими.

1. Защо да се намалява приемът, ако има капацитет? Ако искат и двойно да увеличат приема, но ученето и нормите да не са за всеки калъф. 2. Броят на завършващите е логично да е по-малък от броят на започващите. Ти по приемните изпити само ли ще отсееш кадърните и трудолюбивите на 100% 3. По-добре е голям прием, но по-голяма цедка и по-малко завършващи. На времето само 50% завършваха. Другите окапваха. Сега влизането в СУ ти гарантира и диплома

Като нямаш акъл няма как да разбереш. Като влиза Сульо и Пульо е близко до ума, че ще падне нивото на образованието - каквито и невероятни програми да измислят. Преподавателите се интересуват повече от доходите си и работното си място, а не колко добри висшисти обучават. Първата стъпка към доброто качество е да приемеш по-умната половина от наличните кандидати. А ако кандидатите теоретично са 10хил (по броя абитуренти) няма как да предложиш 10-11хил места и да смяташ, че пресяваш.

Извинете ме, но когато аз бях в университета приемния изпит беше най-лесния от цялото следване. Накратко, ако не вземеш 2 изпита на ликвидация - правиш като вятъра. Нека си приемат, който не издържи на редовна да си плаща поправката и ликвидацията, така ще се конпенсира дотацията от държавата. Толкова ли е сложно?

Че те вече в университет приемат по-лесно отколкото в детска градина.... Да видим дали "намеренията" на тоя ще останат само на думи.... А това че явно приемате и в същото време твърдите че няма как да има качествата на вишисти е меко казано смешно....

Така де, на България (според властимащите) и трябват тъпи и зомбирани "избиратели", а не образовани и мислещи млади хора. Тъжно, но факт :(

То понеже сега излизат едни незомбирани и мислещи хоса си е*ло мамата... пръскат се от мозък